Page 39 - Packaging 5/2021
P. 39

TECHNOLOGIE / PAPÍR A OBALY
    Papír z burákových slupek
Vsoutěži WorldStar Student Awards pořádané Světovou obalovou organizací (WPO) vyhrál stříbrnou cenu za trvale udržitelné inovativní balení návrh krabičky pro výrobce energetických tyčinek Camel, v němž je použito
Papír z ananasových listů
Obal Sprout na cereální tyčinky je vyroben z papírového materiálu Pinyapel. Ten pochází z anana-
sových listů a navíc obsahuje semínka, takže ho lze po spotřebování obsahu zasadit. Je 100% organicky rozložitelný, protože je potištěn organickou sójovou barvou a doplněn přebalem z jedlého škrobu kvůli další ochraně během přepravy a distribuce. Jedná se o vý- sledek iniciativy řízené Filipínským střediskem pro design, Filipíny jsou totiž jedním z největších producentů ananasu. Sprout pomáhá recyklovat odpad a inspiruje místní, aby se aktivně podíleli na ochraně životního prostředí.
Papír z mangových listů
Tým pro analýzu a návrh zpracování pomocí superkri- tických tekutin z Univerzity
v Cádizu a badatelé z výzkumné
skupiny Biopol4fun z Univerzity
v Aveiru (Portugalsko) vyvinuli bioaktivní čili tzv. funkcionali- zovaný plast z nanofibrilované celulózy a výtažku z mangových listů, který chrání ovoce při skla- dování déle. Výtažek byl získán ze stromů na pokusném statku Ústavu subtropického a středomořského zahradnictví La Mayora v Malaze. Nanocelulóza pochází z chemické
a enzymatické úpravy odpadů z pa- pírenského průmyslu. Obal z orga- nicky rozložitelné fólie funguje jako aktivní bariéra, protože obsahuje antimikrobiální a antioxidační složky a zároveň nabízí mnohem účinnější UV filtr. Polyfenoly
z manga brání v šíření S.aureus a E. coli. Vědci porovnávali dva různé způsoby výroby. Konvenční před- stavuje rozpuštění složek v ředidle, odlévání fólie a sušení při 45 °C. Druhý používá k impregnaci povr- chu superkritický CO – výsledný
kálně-chemické vlastnosti, protože favorizuje migraci aktivních složek. Zároveň lze do extraktu vybrat ty nejaktivnější složky a „výhodou je
i aplikace bez rozpouštědel či umělých chemických látek“. Před rokem po- dobně testovali výtažek z červené řepy, bohatý na antioxidační složky. Následovat bude výzkum působení na konkrétní potraviny a produkti- vity procesu.
  30 % arašídových skořápek a slupek, které zbývají právě při výrobě cereál- ních tyčinek. Tento odpad běžně míří na skládky nebo do spalovny. V po- době lepenkového potravinářského obalu byl zhodnocen a navíc sladěn
s potravinou, je také 100% komposto- vatelný. Australský obalový institut přihlásil do soutěže sedm týmů z tzv. programu Nové hranice, kde studenti spolupracují s malými a střední-
mi podniky na řešení konkrétních zadání.
2
bioplast má mnohem účinnější fyzi-
  














































































   37   38   39   40   41