Praha byla evropským centrem obalového průmyslu

Čemu všemu budeme čelit v následující dekádě při exportu zboží? Odpověď na tuto ožehavou otázku poskytli ve čtvrtek 27. června 2024 na prvním Evropském obalovém sympoziu (European Packaging Symposium) odborníci z různých koutů Evropy, a to včetně zástupců českých ministerstev. Evropské obalové sympozium se konalo na České zemědělské univerzitě v Praze v budově knihovny.

Diskutovalo se o nejnovějších chystaných změnách a trendech v obalové legislativě, které ovlivní průmysl i samotné spotřebitele. Hlavními tématy sympozia byly stávající problémy při exportu, nové požadavky na recyklaci, redukci odpadu, udržitelnost obalů a inovace.

„Kromě zástupců ministerstev a českých obalových odborníků na sympoziu vystoupili mimo jiné i představitelé španělského, německého a australského průmyslu. Hlavním tématem byla problematika, které budeme v dohledné době čelit, a také vzájemné sdílení osvědčených postupů a různých inovativních řešení, která jsou přínosem pro cirkulární ekonomiku a recyklaci,“ uvedla Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu Syba a ambasadorka World Packaging Organisation, která je jednou z organizátorek sympozia.

Sympozium bylo určeno pro výrobce obalů, zpracovatele, výrobce značkových produktů, maloobchodníky, politiky, regulační orgány a nevládní organizace. Tedy pro všechny, kteří mají zájem o aktuální vývoj a osvědčené postupy v obalovém sektoru. Mezi hlavními přednášejícími byli:

  • Martin Pospíšil z Ministerstva průmyslu a obchodu, který se věnoval tématu jednotného trhu.
  • Jan Maršák z Ministerstva životního prostředí, který promluvil o odpadovém a oběhovém hospodářství.
  • Gunda Rachutová z Foundation Central Packaging Register představila novinky z německé obalové legislativy.
  • Nerida Keltonová z Australian Institute of Packaging a WPO poskytla globální pohled na udržitelný design obalů.
  • Iva Werbynská ze SYBY představila rozdíly v národních obalových legislativách v různých státech.
  • Johannes Bergmair z World Packaging Organisation představil novinky v problematice BRC, PFFC.

Další informace najdete na: https://obalovaakademie.cz/evropske-obalove-symposium.

 

Iva Werbynská, ředitelka Obalového institutu Syba a ambasadorka World Packaging Organisation