Německá pobočka Heubachu v insolvenci

Globální skupina Heubach nabízí pigmenty a pigmentové směsi na UV, rozpouštědlové a vodní bázi pro inkoustový, tonerový, ofsetový, flexografický a hlubotiskový potisk obalů. Má 19 výrobních zařízení v Evropě, Americe, Asii a Africe a prodejní a distribuční síť po celém světě.

Na konci dubna Heubach GmbH se sídlem v Langelsheimu v Dolním Sasku, součást skupiny, podal návrh na zahájení insolvenčního řízení o jeho majetku k příslušnému insolvenčnímu soudu v Braunschweigu. Nyní by měl soud stanovit insolvenčního správce, aby prozkoumal možnosti pokračování provozu podniku, jeho restrukturalizace a/nebo prodeje. Skupina tím reaguje na hrozbu předlužení v kontextu rychle se měnících finančních trhů v posledních dvou letech a na neúspěšný pokus dohodnout se na finanční restrukturalizaci se všemi akcionáři a věřiteli. Dotčené společnosti se snaží uspokojovat své závazky k zaměstnancům, zákazníkům a dodavatelům v rámci daných finančních možností a zákonů.

Podle serveru Money Control se po oznámení cena akcií sesterské společnosti Heubach Colorants India na bombajské burze propadla o 15 %, naopak server India Economic Times uvádí, že akcie konkurenčního výrobce Sudarshan Chemical Industries vyletěly vzhůru o 19 %.

Podle serveru Chemical & Engineering News skupina Heubach uvádí, že různé její dceřiné firmy se potýkají se splácením dluhů. Skupina převzala značné závazky, když se v lednu 2022 spojila se soukromou firmou investující do chemického a farmaceutického průmyslu SK Capital Partners, aby získaly byznys s barvivy od Clariantu za 900 mil. $ (19,8 mld. Kč). Nová entita podniká pod názvem Heubach a sídlí ve Vídni, celá skupina má cca 3 000 zaměstnanců a asi 1 mld. eur ročních tržeb se silnými servisními a výrobními kapacitami po celém světě. Clariant si tehdy ponechal v nově založené skupině 20% podíl, aby se mohl účastnit na ziscích byznysu, na budoucích prorůstových příležitostech a realizovat synergie. Čistý zisk cca 615 mil. CHF (14,8 mld. Kč) z prodeje měl v úmyslu investovat do prorůstových projektů v rámci svých hlavních podnikatelských činností, do strategií udržitelnosti a inovací, na financování programů k vylepšení výkonnosti i posílení rozvahy k dosažení a obraně solidního investičního ratingu a dalšímu snížení dluhu.