Riso kupuje od Toshiby výrobu inkjetových tiskových hlav

Riso Kagaku Corporation (RKC) koncem prosince souhlasilo s převzetím divize výroby tiskových hlav korporace Toshiba Tec. Oficiálně k převodu dojde v červenci. Konkrétní podmínky nebyly zveřejněny, nicméně server Industry Analysts uvádí, že Riso nyní založí novou dceřinou společnost, která absorbuje divizi a její konsolidovanou dceřinou společnost Tec Precision. Za aktiva, závazky a provozní rámec divize tato nová společnost převede na Toshiba Tec a TPI cca 7,12 mld. jenů (cca 1,14 mld. Kč). K Risu se připojí kolem 200 zaměstnanců, a to včetně výzkumně-vývojového a výrobního areálu v Mišimě.

Japonští výrobci jsou nyní partnery a Riso už tiskové hlavy Toshiba Tec používá (viz např. levná vysokorychlostní inkjetová tisková zařízení ComColor a Valezus [viz obr.]). Jinak se tyto hlavy používají například při potisku velkých formátů, etiket, obalů a vlnité lepenky. Risu dohoda pomůže při dosahování cílů jeho Vision 25 (spočívá hlavně v rozšíření jeho inkjetového byznysu a založení robustní, na zákazníky orientované prodejní struktury). Nové podnikání s přesnými součástmi mu také umožní rozšířit jeho řady originální technologie. Zamíří tím na technologickou špici a rozšíří výrobní kapacity. Krok směrem ke konsolidaci přítomnosti Risa v sektoru vysokorychlostního inkjetu může redefinovat dynamiku trhu.

Toshibě to umožní racionalizovat soustředění na další hlavní oblasti podnikání, jako jsou multifunkční periferie a POS systémy, a povede ke specializovanější a pokročilejší nabídce v těchto oblastech.

Podle serveru Industry Analysts to znamená významný posun v oboru kancelářského vybavení a ovlivní síť prodejců obou společností. Mohou totiž očekávat diverzifikovanější řadu vysokorychlostních tiskáren, což uspokojí širší segment trhu a potenciálně rozšíří prodejní příležitosti. Sloučení technologií může vést k pokroku v efektivitě a výkonnosti tiskových hlav čili nabídnout konkurenční výhodu.

Akira Hajama, předseda a CEO, RKC, dohodu popsal jako velkou investici, která by mohla vstoupit do dějin firmy: „Kombinací těchto nových a současných technologií splníme náš nový obchodní plán.“

Tacuo Murakami, generální ředitel, Riso UK: „Hlavy Toshiba už používáme a RKC si chtělo zabezpečit zdroj hlav. Od akvizice očekává také zabezpečení jejich kvality a vylepšení efektivity jejich výroby. O investici se rozhodlo na základě očekávání růstu našeho budoucího podnikání v inkjetu, což je trend posledních let. Neočekávám okamžitý vliv na podnikání Riso UK, ale v dlouhodobém horizontu nám to pomůže vyvíjet nové hlavy k vylepšení našich výrobních řad.“