První pomocný obalový prostředek výhradně z PHA

Podle studie nadace North Sea se v oceánech nachází 17 mil. uzávěrů na lahve, jsou tedy jejich znečišťovatelem č. 2. K tomu University of Newcastle odhaduje, že každý člověk v průměru ročně pozře 250 g mikroplastů.

Jako příspěvek k eliminaci těchto problémů začala kalifornská společnost Beyond Plastic vyrábět první kompletně organicky odbouratelný plastový uzávěr na lahve na světě, a to z polyhydroxyalkanoátu (PHA), biopolymeru, který vzniká pomocí bakteriální fermentace. Uzávěr vypadá, chová se a je na omak stejný jako běžné uzávěry z ropných plastů, ale přináší jen výhody: je recyklovatelný a kompostovatelný, nevytváří žádné mikroplasty a po použití nezpůsobuje škody na životním prostředí.

PHA funguje skvěle jako modifikátor jiných polymerů nebo biopolymerů. Slouží ke zvýšení obsahu bioplastů, urychluje organický rozklad a vylepšuje funkční vlastnosti pryskyřic a hotových výrobků. Samotné PHA však více slibuje, než skutečně dělá. Jeho integrace do stávajících systémů není přímočarý proces, protože adaptace konvenčního vybavení ke zpracování ropných plastů na hospodárnou manipulaci s PHA přináší komplikace. Úspěšná komercializace PHA závisí na několika faktorech. Lance Collins, CEO, Beyond Plastic: „Jedním z nich je skvělé partnerství s lídry, kteří podporují a propagují naši vizi. Ty jsme našli ve společnostech CJ Biomaterials a Techlong.“ Keith Boss, CEO, Techlong International: „Dodat PHA pryskyřici není všechno, musíte umět poskytnout kompletní řešení na klíč, které ji dokáže zpracovat jako jiné polymery. Naše modifikované strojní vybavení mění PHA na reálné, schůdné řešení pro trh.“ Americké CJ Biomaterials, divize jihokorejské CJ CheilJedang, jsou primární producent PHA biopolymerů pod značkou PHACT a příbuzných základních chemikálií.

Fred Pinczuk, technický ředitel, Beyond Plastic: „Naším cílem je nabídnout složení PHA na míru pro různé aplikace, jako jsou brčka, uzávěry a jednorázové plastové výrobky. Jakmile je proces racionalizován, bude představovat hlubokou proměnu tohoto odvětví.“