Mark Andy rozšiřuje platformu Digital Pro

Do nabídky amerického výrobce Mark Andy přibývá tiskový stroj Digital Pro Plus (viz. obr.) pro nízké až střední objemy digitálního tisku suchým tonerem s ekvivalentním tiskovým rozlišením 3 600 dpi (1 200 × 2 400), který kombinuje s volitelným flexotiskem a in-line dokončováním pásu širokého 330 mm (šířka tisku 320 mm), to vše rychlostí kolem 23 m/min. Novinka v sérii hybridních strojů Digital Pro používá flexografickou platformu série Pro a má modulární kompaktní konstrukci s malou zastavěnou plochou. Potiskuje nejrůznější podložky od papíru po fólie (PS, PP, PET) s nosnou vrstvou i bez ní. Je ideální pro samolepicí etikety na potraviny a nápoje, průmyslové či řemeslné výrobky, drogistické zboží a kosmetiku a přináší schopnost tisku proměnných údajů v reakci na rostoucí poptávku po nižších objemech, větší personalizaci a mutacích. Minimální velikost písma je 4 pt v negativu a 2 pt v pozitivu. Ben Luly, ředitel výroby digitálních strojů, Mark Andy: „Jde o dostupný a univerzální digitální hybrid s možnostmi rozšíření, jak a kdy je potřeba, od jednoduchého tisku CMYK z role na roli po kompletní linku s tiskem a dokončováním na jeden průchod: s flexotiskem před a za digitální jednotkou, ražbou fólií za studena, laminací, polorotačním výsekem s 660mm magnetickým válcem, podélným a příčným řezem, rýhováním a vykladačem do stohu. Doprovázejí ho také veškeré služby Mark Andy: servisní plány, celosvětová síť podpory a dodávek náhradních dílů, technické poradenství ve všech aspektech tisku a zušlechťování a 24/7 helpline, jakož i dostupnost všech spotřebních materiálů prostřednictvím Mark Andy Print Products (MAPP).“

Specifikace: opakování výseku 102–610 mm, opakování tisku 140–610 mm, resp. 178–1 195 mm v režimu digitálního banneru; průměr jedné role 762 mm, při dvou rolích 508 mm; vytvrzování GEW E2C UV anebo UV LED; další možnosti: konvenční výsek, vedení pásu kolem digitálního modulu.

 

Vloni na bruselském Labelexpu Mark Andy naživo předváděl tři tiskové stroje, včetně celosvětové premiéry flexotiskové série Pro s rychlostí až 150 m/min a dvou hybridů: Série Digital HD tiskla a zušlechťovala etikety i smršťovací návleky při 73 m/min se svým plně inkjetovým CMYKOV a UV flexo bílou, s jednotkou na ražbu fólií za studena Kurz Distorun a automatickým hvězdicovým odvíječem Lemu. Třetí generace tonerové/hybridní řady Digital Pro MAX je rychlejší, má nižší náklady, umožňuje tisk běloby tonerem a může mít konfigurace od z role na roli až po plně hybridní. Na veletrhu tiskla rychlostí až 40 m/min etikety na pivo a vitamíny na materiály Raflatac s ražbou fólií Kurz za studena, raznicemi Wink a nástroji Rotometal.

Premiéru na veletrhu měl rovněž vyřazovací software ProWORX Label, který racionalizuje a automatizuje přípravu výroby etiket, včetně in-line potisku a zušlechtění. Jedná se o rozšíření Adobe Creative Cloud speciálně pro hybridní stroje Mark Andy.