Britský řetězec Boots zprostředkuje recyklaci blistrů

Britský maloobchodní řetězec drogerií a lékáren Boots, součást holdingu Walgreens Boots Alliance, zahájil pilotní projekt recyklace blistrů ve více než stovce svých obchodů v Londýně a Jihovýchodní Anglii a plánuje jeho rozšíření během následujícího roku do dalších z více než 2 100 prodejen od místních lékáren po velké specializované supermarkety.

Prázdné blistry nelze klasicky recyklovat z komunálního sběru a tento nový projekt jich během několika příštích let odkloní ze skládek miliony. Projekt rozšiřuje iniciativu Recycle at Boots, která odměňuje zákazníky za přinesení prázdných obalů od farmaceutického a drogistického zboží, jež nelze recyklovat z domácího odpadu. Iniciativa je dostupná v 700 obchodech Boots ve Velké Británii a od svého zahájení v roce 2020 zrecyklovala již více než 3,1 mil. výrobků. Jejími partnery pro technickou stránku jsou Metrisk, autor aplikace Scan2Recycle, a pro recyklaci podnik MYGroup, který ročně zpracuje až 800 000 t odpadu. U MYGroup se blistry ve specializovaném stroji separují, kovová fólie (hliník) se recykluje konvenčně, kdežto plast se buď zpracovává do opětovně použitelné formy, pokud je to možné, nebo na materiál MYBoard, konzistencí podobný překližce, z nějž lze vyrobit stavebniny, vybavení obchodů a veletrhů, nábytek i mobiliář, jako lavičky nebo školní lavice. Steve Carrie, ředitel skupiny, MYGroup: „Jsme hrdí na tento milník, jelikož přibližuje naše jedinečné oběhové řešení recyklace blistrů k mainstreamu.“

Vyhodit blistry ale není tak jednoduché: zákazníci se musejí přihlásit do svého účtu v aplikaci Scan2Recycle anebo si ho vytvořit; zaregistrovat prázdné blistry a počkat až 24 h, dokud nejsou ověřeny; nakonec je přinesou do zúčastněného obchodu Boots a naskenují QR kód na sběrné nádobě. Držitelé věrnostní kartičky Boots Advantage Card obdrží jako motivaci za 15 prázdných blistrů (libovolné značky) a útratu 10 a více liber v obchodě 150 bodů.