Plast ze stromové kůry

Srbský start-up Bpacks odhaluje první obal na světě ze stromové kůry, jehož složení je plně kompatibilní se stávajícími výrobními metodami. Nový ekologický materiál lze bez problémů zpracovat na existujícím vybavení používaném pro výrobu všech druhů tuhých plastových obalů.

300m2 výzkumné a vývojové středisko společnosti v Bělehradě umožňuje výrobu jak hotových obalů, tak granulí jako náhrady plastových pelet. Proces výroby pelet z kůry blízce připomíná ten u polymerů a nevyžaduje kapitálové investice do formování, jelikož výroba probíhá stejně jako u jiných plastů. Začíná vytvořením směsi, následovaným tvorbou pelet nebo archů a končí odléváním tuhých obalů, které se odehrává buď vstřikováním, nebo technikami tvarování za tepla. Materiál by se měl plně rozložit ve vlhké půdě během jednoho dvou měsíců. Dnes se většina běžných biopolymerů jako PLA nebo PBAT rozkládá v kompostu na vodu a CO2, nicméně žádný z nich k němu nepřidává užitečné materiály. Naopak materiál z kůry se v aktivním prostředí promění na kompost během týdne a obohatí ho o hodnotné živiny.

Michail Skalkin, zakladatel a CEO, Bpacks: „Tradiční bioobaly se často snaží soutěžit se svými plastovými protějšky co do ceny a složitosti integrace. Naši bioplastovou náhradu lze vyrábět na stávajícím vybavení, což eliminuje potřebu koupě nových strojů. To usnadňuje překonání problémů s průnikem na trh, kterým čelí většina start-upů s udržitelnými obaly. Navíc náš obal je 100% organický a až 75 % materiálu představuje odpad z výroby. Také využíváme vybavení z druhé ruky, což pomáhá snížit naše emise CO2.“

Využitím kůry jako primární suroviny Bpacks zajišťuje, že lesní zdroje nejsou dále omezovány, přičemž odhadovaná produkce kůry je 300–400 mil. m3 ročně. Dále studie zdůrazňují antimikrobiální potenciál výtažků z kůry různých druhů stromů, zvyšujících funkčnost technologie Bpacks. Mimo to emituje až šestkrát méně emisí CO2 proti tradičním metodám výroby plastů.