Den otevřených dveří Kaletech

Opět po roce otevřela bránu a showroom svým zákazníkům společnost Kaletech, rodinná firma, která nabízí technologie a zkušenosti v oblasti průmyslového lepení. Otevřela se brána bývalého Městského pivovaru v Plané, kde se začala psát i historie Kaletechu.

O historii rodinného a nyní firemního sídla bychom mohli napsat román a ten by měl být povinnou četbou o naší historii, ze které bychom se měli poučit, ale to nebylo účelem naší návštěvy. My jsme přijeli, abychom zjistili, jakou má firma současnou nabídku technologií a možností pro lepení pro své zákazníky. Návštěvníci open housu mohli konzultovat aktuální potřeby přímo s techniky společnosti. Jednou ze současných nabídek, které umožní firmám efektivnější provoz, jsou tzv. cool melty, což jsou nízkoteplotní tavná lepidla, která se stávají tekutými při teplotách od přibližně 90 °C a aplikují se při teplotách 95 °C až 150 °C. Pracuje se tedy s nižšími teplotami než u běžných tavných lepidel, která se aplikují při teplotách od 180 °C až do 200 °C. To přináší několik zásadních výhod, které potvrdil i zákazník Kaletechu, společnost ALPEX OBALY, s.r.o., z Bruntálu. Cool melty vyžadují méně energie, kratší dobu ohřevu i tuhnutí spoje, méně se zahřívají a napalují pomaleji.

Také jsme mohli vidět přerušovaný nános lepidla pomocí aplikační hlavy Volta a Speedstar za použití nízkoteplotního lepidla Kalep Perform 100, tavnou jednotku EasyLine pro jednoduché aplikace. Systém je vhodný například pro lepení kartonových krabic, primárních obalů a jakýchkoliv produktů malosériové výroby. Řada EasyLine (viz obr.) je vybavena tavnou jednotkou Easy, vyhřívanou hadicí Rio a tryskovou aplikační hlavou Twist.

Na závěr jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, jak mohou zákazníci snížit náklady spojené s fixačním materiálem (průtažnou fólií, strečovým papírem) pro paletové zboží použitím protiskluzového paletizačního papíru KALEP. Na papír mezi jednotlivé vrstvy výrobků je aplikováno lepidlo, jehož složení vyvinuli ve společnosti KALEP, což zajistí stabilizaci výrobků na paletě a zvyšuje bezpečnost veškeré manipulace s paletovou jednotkou.

O dalších aplikacích se dozvíte na stránkách Kaletechu na www.kaletech.cz a v nejbližších vydáních Packagingu.

Ing. Jan Kaše, marketing, Kaletech, u zařízení z řady EasyLine