Nový způsob extrakce bílé myceliální buničiny z hub

Myceliální vlákna (hyfy) – vláknité buňky, které se nacházejí v houbách – si získala pozornost jako udržitelný materiál pro výrobu koženek a obalů díky své vynikající tvarovatelnosti. Obsahují totiž proteiny, chitin a polysacharidy, což z nich činí ideální surovinu na obalové materiály, zvukovou izolaci, textilie ad. Jsou nejen univerzální, ale mají i malý vliv na životní prostředí, jsou organicky rozložitelné a jejich výroba je levná. Nicméně konvenční chemické nebo mechanické postupy získávání vláken mycelia mají výrazné nedostatky. Materiály nabývají nežádoucího zabarvení a často se zničí jejich složité struktury, což je omezuje pouze na aplikace v nanoměřítku.

Nedávno však kolektiv badatelů ze Šinšúské univerzity v Japonsku objevil jednoduchý a účinný způsob, jak získat tzv. myceliální buničinu z hub a vybělit ji pomocí slunečního svitu při zachování nedotčené struktury. Referovali o tom v listopadu v žurnálu ACS Sustainable Chemistry & Engineering. Z penízovky sametonohé (známé také jako enoki) a lesklokorky lesklé (zvané reiši) extrahovali buničinu pomocí hydroxidu sodného a peroxidu vodíku, pak ji bělili na slunci a nakonec materiál ultrazvukově rozvláknili. Vznikla disperze obsahující myceliální vlákna mikrometrických rozměrů (šířka 2,3–8,0 μm) s nedotčenou strukturou, jak ověřila infračervená spektroskopie s Fourierovou transformací. Získaná vlákna vykázala vynikající deformovatelnost a mohla být použita pro výrobky jako trojrozměrné porézní houby, dvourozměrné fólie a lineární příze.

Vedoucí studie: „Technologie otevřela možnosti pro upcycling nechtěných vedlejších produktů z houbového zemědělství a učinila houbové materiály mnohem oběhovějšími a snadněji opakovaně použitelnými. Věříme, že další výzkum takových materiálů může vytvořit nové obory, poskytnout pracovní příležitosti a revitalizovat místní komunity.“

Více k tématu:

Tým z Aljašky vyvíjí izolační materiál z hub

Britský start-up MMC zahajuje výrobu „houbových“ obalů

V Texasu zkoušejí 3D tisknout obaly z hub

Obaly z hub zase jinak