Ryby v obalech z chemicky recyklovaného plastu

Kontaminovaný nebo směsný plastový odpad představuje problém pro oběhové hospodářství, nelze jej recyklovat a končí na skládce nebo ve spalovně. Společnost BASF ve společném projektu s norským výrobcem plastových obalů Vartdal Plast a největší soukromou farmou na chov lososů v Norsku Bremnes Seashore vyvinula polystyrenové krabice vyrobené z chemicky recyklovaného plastu. Materiál Ccycled je vyroben z pyrolýzního oleje, který se získává termochemickým zpracováním: pyrolýzou.

Od Vánoc je v Norsku k dostání filet z lososa značky Bömlo v primárním balení vyrobeném z chemicky recyklovaného plastu. „Přepravka na ryby z EPS je pro nás dlouhodobě optimálním řešením, protože díky vynikajícím vlastnostem tohoto materiálu můžeme zaručit zachování chladicího řetězce při přepravě. Nepřerušený chladicí řetězec je zásadní pro bezpečnost potravin a zamezení plýtvání potravinami,“ vysvětluje Simon Nesse Økland, vedoucí vývoje v Bremnes Seashore.

Polystyrenová přepravka z chemicky recyklovaného plastu se samozřejmě musí osvědčit ve srovnání s běžnými přepravkami. Materiál Ccycled přesvědčí nejen dobrou tepelnou izolací, protože bedýnky jsou také odolné proti tlaku, pevné ve vzpěru a stohovatelné. Recyklovaný polystyren má tedy stejné vlastnosti jako konvenční produkt. Ekologická bilance je také působivá: ušetří nejméně 50 % CO2.

„Chemická recyklace plastového odpadu je nejen důležitou součástí evropského oběhového hospodářství, ale je zvláště užitečná v aplikacích s vysokými požadavky na kvalitu a bezpečnost, jako jsou potravinářské a ochranné obaly nebo krabičky na léky. Proto jsme velmi hrdí na projekt ChemCycling a výrobu EPS přepravek na ryby pro Bremnes Seashore. Jsme rádi, že na této cestě můžeme pomoci našim zákazníkům dosáhnout jejich cílů udržitelnosti,“ říká Klaus Ries, vedoucí obchodu se styreny v Evropě, BASF.