Zaostřeno na kávové kapsle, 3. díl

Dodavatel speciálních udržitelných materiálů Ahlstrom (obr. a) uvádí na trh víčka pro kávové kapsle na bázi vláken s názvem PureLid, která jsou kompostovatelná v domácím prostředí. Osvědčení OK compost Home a OK compost Industrial jim udělila TÜV, zkoušky prováděla nezávislá laboratoř, certifikovaná a akreditovaná podle ISO 17025. Philippe Sevoz, místopředseda divize Beverage & Casing: „Podstatou problému bylo přejít z průmyslového na domácí kompostování při zachování vysokých standardů a klíčové kyslíkové bariéry.“ Čerstvost a chuť kávy zachovávají díky patentované konstrukci s vestavěným filtrem, který účinně zadržuje prach a zajišťuje čistotu přípravy. Jsou kompatibilní s běžnými kapslemi z organických materiálů.

 

Řemeslná pražírna Neighbourhood Coffee Company (obr. b) z Toronta jako první v Kanadě zavádí plně kompostovatelné kávové kapsle. Po pěti letech vědecky podložených zkoušek je vyvinula a vyrábí kanadská společnost Nexe Innovations z kombinace rostlinných vláken, kompostovatelných polymerů a dalších kompostovatelných materiálů. Jsou organicky odbouratelné a v průmyslové kompostárně by se měly rozložit za 17–25 dní. Mají osvědčení amerického Biodegradable Products Institute (BPI). Jsou kompatibilní se všemi modely kávovarů Keurig na kapsle. Karen Halesová, spoluzakladatelka a CEO, Neighbourhood Coffee: „Udržitelnost je pro nás vždy na prvním místě, jsme hrdí, že jsme první pražírna v Kanadě, která nabízí 100% organicky rozložitelné kávové kapsle. Pro náš malý místní podnik je to významný milník.“

 

Keurig Dr Pepper (KDP) (obr. c a video tohoto týdne) jako součást duševního vlastnictví získal časově neomezenou licenci na know-how a technologii systému CoffeeB, vynalezeného společností Delica Switzerland: „Jsou to čtyři složky rostlinného primárního obalu a všechny splňují normy FDA pro bezpečnost potravin. Primární složka v těsnicí hmotě je alginát, typicky odvozený z mořských řas. Na certifikaci pracujeme s TÜV.“ Nyní KDP odhaluje koncepci kompostovatelných rostlinných kávových kapslí bez plastu a bez hliníku, jež používají primární obalové materiály na bázi alginátu. Rostlinný povlak se v kávě nerozpustí, zůstane během přípravy nedotčený a musí se zlikvidovat. Očekává se, že bude certifikován jako kompostovatelný v domácím prostředí. KDP kapsle je nazývá K-Rounds a vyžadují konkrétně přípravu v kávovaru Keurig Alta.

Server Packaging World vyzpovídal Phila Drapeaua, senior viceprezidenta, Future Coffee Systems, KDP: Na systému se stále pracuje a více detailů bude známo po přechodu projektu do fáze beta. První beta testování u spotřebitelů začne na podzim 2024. Na základě těchto testů a názorů jeho obchodních partnerů a dodavatelů kávy dojde k optimalizaci systému. V tradičních kapslích neboli K-Cup existuje bariéra pro ochranu chuti a aromatu výlučně v primárním obalu. Protože bariéra primárního obalu K-Rounds asi nebude dostatečná, přesune se jistá její část i do sekundárního obalu. Nyní se ladí obalové materiály s ohledem na počet kapslí v něm. Ochrana musí vyhovovat také pro výrobu, přepravu a distribuční řetězec. A sekundární obal musí být recyklovatelný podle požadavků místních samospráv. Jak ukazují obrázky společnosti, každá kapsle K-Round je potištěna zlatým kódem, aby kávovar rozlišil potřebné nastavení tlaku, objemu vody apod. pro přesnou chuť, aroma a sílu nápoje, ať už je to espreso, nebo překapávaná káva. „Pro zhotovení kódu existuje několik různých technologií. Buď se skutečně leptá, nebo tu jsou barvy bezpečné pro potraviny, ale ve všech případech ho musí kávovar dokázat přečíst.“

 

Dodavatel pokročilých materiálů NatureWorks (obr. d) nabízí široký sortiment polymerů a chemikálií z obnovitelných zdrojů. Italská skupina IMA je světový lídr v konstrukci a výrobě automatických strojů pro zpracování a balení léčiv, kosmetiky, potravin, čajů a kávy. V dubnu 2021 uzavřeli strategické partnerství s cílem vyvinout pro severoamerický trh kompostovatelné kávové kapsle, kompatibilní s kávovary Keurig. Flavio Di Marcotullio, odborný manažer, Single Serve Beverages, NatureWorks: „Pro značky a pražírny hledající kompostovatelné kapsle s delší skladovatelností, jež chrání chuť a aroma, ale neobětují očekávané vlastnosti ve prospěch udržitelnosti.“

Tuhá kapsle vzniká z jednosložkových, silně krystalických a teplu odolných druhů biopolymeru Ingeo z kyseliny polymléčné (PLA), tj. z kompostovatelného organického materiálu, v propracovaném jednofázovém procesu termoformování. Kapsle se pak spojí s netkaným filtrem a vícevrstvým krycím víčkem také z Ingea, což je levnější a zaručí větší konzistenci tepelného svaru. Od února 2022 probíhaly pod dohledem výzkumného a vývojového týmu IMA Coffee Lab zkoušky kompatibility kapslí, filtrů a fólií na krycí víčko k identifikaci a dosažení optimálních parametrů svařování. Laboratoř detekovala mikrotrhliny a také stanovila vhodné nastavení balicích strojů IMA k sestavování, plnění a uzavírání kapslí při komerčních rychlostech linek, srovnatelných s kapslemi z polypropylenu. Di Marcotullio: „S těmito slibnými výsledky jsme zahájili další fázi vývoje se zpracovateli v Severní Americe, aby se kapsle rozšířily v komerčním měřítku, a to podle směrnic oběhového hospodářství, které specifikují kompostovatelné balení jako klíčové pro rekuperaci potravinových odpadů.“ Výsledky vývoje společnosti průběžně představují na konferencích AMI Single-Serve Capsules včetně té letošní v Bostonu.

Více k tématu:

Zaostřeno na kávové kapsle

Zaostřeno na kávové kapsle, 2. díl