Změkčovadla v obalech potravin a nápojů způsobí v USA ročně 56 000 předčasných porodů

Server Food Packaging Forum nedávno citoval dvě recenzované studie, jež využily údaje z let 1998 až 2022 z programu Environmental influences on Child Health Outcomes (ECHO) amerického Národního zdravotnického ústavu k prozkoumání vztahu mezi stavem novorozenců a vystavením matky chemikáliím. Jedna se zabývala ftaláty a druhá organofosfátovými zpomalovači hoření.

Ftaláty a některá změkčovadla, která je mají nahradit, jsou v poslední době pod drobnohledem kvůli tomu, že mají nepříznivý vliv na zdraví včetně změn chování, reprodukční toxicity a kardiovaskulárních chorob. Vědci z Grossmanovy lékařské fakulty Newyorské univerzity a další publikovali v žurnálu Lancet Planetary Health studii o vztahu mezi 20 metabolity ftalátů a gestačním věkem (stáří plodu v době porodu), porodní hmotností a délkou, které zkoumali na velkém vzorku 5 006 párů matka–dítě z roku 2018, a zjistili, že působení di(2-etylhexyl) ftalátu (DEHP), di-izodecyl ftalátu (DIDP), di-izononyl ftalátu (DINP) a di-n-oktyl ftalátu (DNOP) se pojí se snížením gestačního věku a zvýšením rizika předčasného porodu (před dokončením 37. týdne těhotenství). Když se výsledky extrapolují na celou populaci USA, jedná se o 56 595 předčasných porodů ročně. Ztrátu hospodářské produktivity a další náklady na zdravotní péči ve spojitosti s tím odhadují na 1,63–8,14 mld. $. Podle databáze migrujících a extrahovatelných chemikálií FCCmigex, vedené serverem Food Packaging Forum, všechny uvedené ftaláty a mnohé další byly objeveny v materiálech určených pro kontakt s potravinami. DEHP je z nich nejvíc prozkoumaný a nejvíc se tlačí na jeho nahrazení. Tato a další studie však ukazují, že zaměřit se na jedinou chemikálii samostatně (DEHP) může vést k politováníhodným následkům, kdy se v potravinových obalech použije mnohem škodlivější sloučenina, jako DINP, DIDP a DINCH (di-izononyl-cyklohexan-1,2-dikarboxylát): „Nepříznivé následky působení ftalátů chemicky podobných DEHP ukazují potřebu regulovat chemikálie s podobnými vlastnostmi ze stejné třídy.“

 

Estery organofosfátů (OPE) se používají jako náhrada bromovaných zpomalovačů hoření a jako ortoftaláty a mohou fungovat také jako změkčovadla. Jejich zdrojem mohou být papírové obaly. Vloni v červenci badatelé orientačně identifikovali 42 OPE v čínském obalu na jídlo s sebou, přičemž je zdokumentována také intenzivní kontaminace čínských potravin. Vystavení OPE je spojováno s neurotoxicitou a endokrinními poruchami. Skrz placentu a pupeční šňůru se mohou přenést také na plod.

Autoři z University of California Davis publikovali v žurnálu Environmental Health Perspectives svá zjištění ohledně porodů po působení OPE. Z velmi velkého vzorku 6 646 těhotenství z programu ECHO identifikovali devět biomarkerů OPE v moči a jejich souvislost s gestačním věkem a porodní hmotností. Přes 85 % matek mělo pozorovatelné úrovně biomarkerů pro dibutyl-hydrogen-fosfát (DBUP), di-izobutyl fosfát (DIBP) a di(1,3-dichloro-2-propyl) fosfát. Vyšší hladiny DBUP, DIBP a di(butoxyetyl) fosfátu byly spojeny s větší možností předčasného porodu. Kombinovaná metrika DBUP, DIBP a vyšší úrovně di(2-chloretyl) fosfátu byly problematické pro děti ženského pohlaví. Tři OPE byly spojeny s vyšší porodní hmotností, což by mohlo ukazovat na obezitogenní účinky.

Více k tématu:

PFAS představují dlouhodobá zdravotní rizika „dlouho před narozením“