Nabídka International Paper za DS Smith může rozpoutat cenovou válku

Server Packaging Insights shrnul prohlášení americké společnosti International Paper (jeden z největších výrobců obalů, papíru a celulózy na světě s téměř 40 000 zaměstnanci a zastoupením na všech kontinentech vyjma Austrálie, pozn. red.) o pokroku ve vyjednávání ohledně možné fúze s britskou nadnárodní obalovou společností DS Smith (s areály ve více než 30 zemích vč. ČR a více než 30 000 zaměstnanci, pozn. red.), kdy by převzal veškerý její stávající i plánovaný akciový kapitál:

Stěžejní složkou obchodního modelu DS Smith jsou obaly z vlnité lepenky. Obaly přinášejí také podstatnou část současných tržeb International Paper, obzvlášť v Evropě, asi 1,5 mld. $. Sloučení by tudíž posílilo jeho tržní pozici.

Jako součást fúze usiluje International Paper o sekundární kótování svých akcií na londýnské burze. Zákon od něj vyžaduje, aby oznámil buď pevný záměr učinit nabídku, anebo to, že ji neučiní, a to do 23. dubna. Mezitím – ačkoli už bylo v principu dosaženo dohody mezi DS Smith a Mondi (s více než 22 000 zaměstnanci zastoupeno ve více než 30 zemích vč. ČR, pozn. red.) – britský úřad dohlížející na hospodářskou soutěž podruhé prodloužil uzávěrku pro Mondi k oznámení pevného záměru, a to také do 23. dubna. Nabídka International Paper by musela trumfnout 6,57 mld. $ navrhovaných Mondi, a pokud se k tomu rozhodne, nejspíš dojde k finančnímu souboji.

Představenstvo International Paper tvrdí, že akvizice je v souladu se strategickými imperativy společnosti. Jeho ředitel spolu s poradenskou společností Merrill Lynch International revidovali a analyzovali potenciální synergie a konstatují podstatný přínos pro akcionáře na obou stranách: minimálně 514 mil. $ ročně z peněžních synergií před zdaněním od čtvrtého roku po dokončení fúze. Zahrnují různé oblasti včetně efektivity provozu, režie, zásobování a projektovaných příjmů. Mark Sutton, předseda a CEO, International Paper: „Spojení je další logický krok ve strategii International Paper vytvářet hodnoty posílením našeho obalového byznysu v Severní Americe a Evropě.“ Sutton předpokládá využití silných stránek obou společností při výrobě udržitelných obalů pro zákazníky na vzkvétajících trzích.

V reakci na obavy ohledně kontinuity provozu má International Paper v úmyslu zachovat severoamerické výrobní areály DS Smith vedle jejich evropských protějšků. Dále je v plánu založit evropskou centrálu v Londýně k zachování klíčových prvků organizačních funkcí DS Smith.

Andy Silvernail, nově zvolený CEO, International Paper, který převezme funkci v květnu: „Sloučení může vytvořit skvělou pozici v oblasti obnovitelných obalů a stát se silným katalyzátorem ziskového růstu a tvorby hodnot. Po zvolení do funkce CEO mě International Paper zaangažoval v poradenské roli, která mi dovoluje diskutovat tento strategický návrh s mým předchůdcem a s představenstvem. Plně souhlasím s jejich názory a podporuji tuto příležitost.“

Server Packaging Insights upozorňuje, že jde o další velkou konsolidaci od chvíle, kdy Smurfit Kappa vloni souhlasil se sloučením s WestRock do společnosti s hodnotou odhadem 34 mld. $, což vyvolalo lavinu dalších fúzí a akvizic v obalovém průmyslu.

 

Aktualizace: Na konci března Reuters informoval (jak píše server Packaging Gateway), že International Paper ocenil DS Smith na 7,22 mld. $. Akcionáři DS Smith by obdrželi 0,1285 akcie IP za každou akcii DS Smith a ve výsledku by jim patřilo asi 33,8 % sloučené společnosti. Na základě ceny 40,85 $ za akcii IP dne 25. března to znamená nacenění jedné akcie DS Smith na 4,15 libry a +48 % k její ceně 2,81 libry z 7. února. Všechny nové akcie IP vydané akcionářům DS Smith by byly primárně kótovány na newyorské burze. IP předpokládá, že celkové náklady na dosažení synergií budou asi 370 mil. $ a cirka třetiny synergií bude dosaženo do jednoho roku po sloučení, dvou třetin do dvou let a 95 % na konci třetího roku. Sídlo sloučené společnosti má být v sídle IP v Memphisu v USA a nové evropské ústředí v současném sídle DS Smith v Londýně. Jak uvádí server Printweek, prohlášení IP (citované výše ze serveru Packaging Insights) prý „není oznámením o pevném záměru učinit závaznou nabídku podle zákona, a proto nelze s jistotou tvrdit, že se transakce uskuteční“. Další oznámení prý bude učiněno, až to bude vhodné.

Nabídka Mondi ve výši 6,5 mld. $ znamená hodnotu 3,73 libry za akcii DS Smith (+33 % nad její cenu ze 7. února) s tím, že by akcionáři Mondi vlastnili 54 % nové společnosti. Po rozšíření by si stávající předseda představenstva skupiny Mondi Philip Yea, její současný CEO Andrew King a CFO Mike Powell ponechali své funkce i v rozšířené společnosti a tři nevýkonní ředitelé DS Smith by se připojili k jejímu představenstvu.

Cena akcií DS Smith 4. dubna dosáhla dalšího 52týdenního maxima, a to 4,106 libry, o 2 % více než den předtím. Nejnižší hodnota za 52 týdnů činila 2,605 libry.

Mapa lokalit DS Smith. V České republice jsou to: Jílové, Boletice nad Labem, Střítež u Jihlavy a Nový Bor