Obal absorbující vlhkost bez vysoušedel

Na veletrhu Pharmapack v lednu v Paříži americký výrobce měkkých obalů ProAmpac a odborník na dávkování léčiv Aptar představili měkký obal ProActive Intelligence Moisture Protect MP-1000, jehož složení poskytuje optimální kontrolu nad vlhkostí bez použití vysoušedel. Novinka čeká na udělení patentu. Jedná se o první v řadě obalů s aktivním řízením mikroklimatu pro snížení rizika znehodnocení, zachování účinnosti a vylepšení vlastností výrobku. Platforma MP-1000 začleňuje do měkké vyfukované fólie ProAmpac třífázový aktivní polymer divize Aptar CSP Technologies, jenž snižuje obsah vlhkosti ve volném prostoru sáčku, což je ideální pro citlivé výrobky jako terénní diagnostické soupravy (testovací proužky na diabates či glukometry ad.), probiotika s živými kulturami, léčiva a systémy pro jejich podávání (nebulizéry, perorální léky, transdermální náplasti ad.), zdravotnické vybavení a implantáty anebo hygroskopické práškové potraviny, kde omezuje hrudkovatění. Polymer je technicky vysoce vyspělé aktivní řešení, jemuž věří velké značky. Konkrétní složení se navrhuje na zakázku, přičemž klíčové vlastnosti zahrnují pohlcování kyslíku, zápachu a těkavých organických látek, uvolňování aromat anebo antimikrobiálních látek, zmírnění rizika tvorby mutagenního N-nitrosaminu a degradace léčiv.

Vedle toho, že materiál aktivně absorbuje přebytky vlhkosti, brání i jejímu prostupu. Absorpční kapacita je velmi vysoká a také přizpůsobitelná podle požadavků výrobku a jeho skladování pro prodlouženou funkčnost. MP-1000 nabízí řadu výhod, jako je absence sáčků s vysoušedly, zkrácení prostojů, vylepšení kvality/textury výrobku a minimalizace plýtvání prodloužením skladovatelnosti. Materiál s fóliovou bariérovou vrstvou se dodává buď jako hotové sáčky, anebo jako kotoučový materiál na stick packy.

Sam Kessler, seniorní návrhář inovací pro aktivní/inteligentní balení, ProAmpac: „Naše špičkové materiály mají vynikající těsnicí schopnosti a fungují na vysokorychlostních hadicových balicích strojích, čímž zajišťují integritu výrobků a kompatibilitu se stávajícími výrobními zařízeními.“