Aseptický kartonový obal na probiotické nápoje

Švýcarský dodavatel obalů SIG a lídr v technologii mikroenkapsulace AnoBio Technologies, firma založená univerzitou v Corku v Irsku, se stali partnery v průlomovém projektu balení probiotického jogurtu do aseptických kartonů, jenž umožňuje skladovat probiotika po delší dobu při pokojové teplotě. Dosud nebylo možné balit probiotika do nápojových kartonů kvůli jejich neschopnosti přežít běžnou tepelnou úpravu používanou při zpracování. Mohou také ztrácet stabilitu během skladování, což je typicky omezuje na chlazené nápoje s krátkou lhůtou spotřeby. Kombinace zapouzdřování od AnaBio Technologies s aseptickým plněním SIG tato omezení překonává. SIG použil specifické parametry plnění a zpracování, které zajistí obsah homogenní suspenze probiotických buněk v každém balení. Výsledkem je zcela nový proces, který naplňuje potřebu zdravých, chutných a výživných probiotických nápojů v udržitelných a pohodlných obalech. Christoph Wegener, hlavní obchodní ředitel, SIG: „Vývoj znamená vytvoření nové kategorie výrobků. Naše inovace nabízí nižší distribuční náklady, protože nepotřebují chlazení, delší skladovatelnost, větší dosah a méně plýtvání potravinami u obchodníků i spotřebitelů.“ Příležitosti jsou početné: „Včetně vytvoření nových segmentů výrobků na rozvíjejících se trzích, kde jsou urgentně potřeba produkty s vysokou výživovou hodnotou.“

Sinéad Bleielová, zakladatelka, AnaBio Technologies: „Naše patentovaná novátorská technologie zapouzdřování pokrývá probiotické buňky, např. kmeny bakterií Lactobacillus, ochrannou vrstvou. To jim umožňuje odolat vysokým teplotám během zpracování. Při konzumaci produktu se vnější vrstva díky trávicím enzymům přirozeně rozloží a vypustí probiotika ke kolonizaci tenkého střeva, aby se projevily jejich přínosy pro zdraví.“