Společnost Segezha Packaging prodána

Segezha Packaging Company vlastní sedm závodů na výrobu papírových obalů v Německu, Dánsku, Nizozemsku, Itálii, České republice (Úvalno), Turecku a Rumunsku. Jejich celková kapacita činí 769 mil. kusů pytlů ročně. Podniky se v roce 2014 staly součástí ruské skupiny Sistema JFSC. Po zavedení protiruských sankcí prý fungovaly, ale s problémy při získávání surovin a odbytu výrobků. Nemohly totiž dovážet papír z Ruska a podle Michaila Šamolina, předsedy skupiny Segezha, „nemohly ani nakupovat papír na evropském trhu, protože je výrobci odmítali zásobovat, a zákazníci odmítali kupovat od ruské společnosti.“

Nyní se na portálu Fastmarkets objevila informace, že společnost byla pravděpodobně prodána lucemburské skupině Advanced Industries (podle Šamolina za tržní cenu), což by jí mělo umožnit přístup k papíru na evropském trhu. Mateřská ruská skupina Segezha předtím kvůli stabilizaci zvažovala buď odprodej evropských areálů, anebo vytvoření místních menšinových joint venture podniků. Šamolin v prohlášení pro tisk uvedl, že v prosinci společnost obdržela tři nabídky potenciálních kupců – finských a amerických výrobců papírových obalů. Nyní prý hledají možnost založit zařízení na výrobu papírových obalů v jiných zemích, jako je Turecko, Egypt, Jižní Afrika, Malajsie, Vietnam, Čína a Mexiko.

Česká televize vloni v srpnu zmínila Segezhu s vazbami na ruského oligarchu Vladimira Jevtušenkova ve svém zpravodajství o novele zákona, která dává celní správě právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce, a také postihovat majetkové přesuny (Jevtušenkov tehdy převedl Segezhu na svého syna).