Reforma systému pro obchodování s emisními povolenkami stanovila „historickou“ cenu za odpad

Evropský parlament a vlády členských zemí EU se dohodli na reformě systému obchodování s emisními povolenkami (ETS) s cílem snížit průmyslové emise a investovat do technologií šetrných ke klimatu. Bylo dohodnuto, že odpad bude do této reformy zahrnut, což bude mít podle aktivistů „historický“ dopad na postup spalování odpadu. 

Ústředním bodem této reformy je do roku 2030 snížit o 55 % emise skleníkových plynů. Jedná se o součást balíčku „Fit for 55 in 2030“ založený na pricipu „znečišťovatel platí“.

Peter Liese, EPP, Německo, zpravodaj parlamentního zákona o ETS k tomu říká: „Systém ETS sníží emise v EU o 1500 tun CO2 do roku 2030. To znamená, že příspěvek k cíli Evropské unie pro rok 2030 je 25krát vyšší než sporná legislativa o emisních normách CO2 pro osobní a nákladní automobily. Země EU musejí od roku 2024 měřit, vykazovat a ověřovat emise ze spaloven komunálního odpadu. Do 31. ledna 2026 předloží Evropská komise (EK) zprávu o zahrnutí těchto zařízení do ETS od roku 2028 s možnou výjimkou nejpozději do roku 2030,“ informuje parlament.

„Poplatky za spalování odpadu budou společnosti motivovat ke snížení odpadu a ke zvýšení recyklace a oběhového využívání materiálů. V některých průmyslových odvětvích je navíc spalování odpadu pro výrobu tepla již zpoplatněno. Čím více sektorů ETS bude pokrývat, tím efektivněji se budou snižovat emise napříč.“

Janek Vahk, koordinátor programu pro klima, energetiku a znečištění ovzduší v Zero Waste Europe (ZWE), považuje tento krok za „historické rozhodnutí“.

„Je to historický v tom smyslu, že mění převládající názor, že „spalování odpadu pomáhá zmírňovat klimatické změny“ na jiný, a to, že „spalování odpadu je klimatický problém“ a my se musíme zabývat i těmito emisemi,“ říká Janek. „Třídění směsného odpadu, doveženého ke spálení, je snadné a velká část tohoto odpadu je recyklovatelná. Plasty, ocel, hliník a sklo snadno vytřídíme k recyklaci. Zavedení poplatků (ETS) pro spalovny by k tomu bylo správným podnětem.“

ZWE zdůrazňuje, že skutečný dopad komunálních spaloven na klima je v současnosti neznámý a odhaduje se, že tato zařízení vypouštějí „mnohem více, než se uvádí“.