Zaostřeno na jedlé povlaky
Vývoj povlaků se dosud soustředil hlavně na květiny a ovoce s nejedlou slupkou, nicméně nyní společnosti zkoumají příležitosti, jak ekologicky, udržitelně a levně chránit i jiné ovoce a zeleninu. Výrobce chemických látek Liquidseal a šlechtitel zeleniny Rijk Zwaan z Nizozemska spolupracují na vývoji jedlého povlaku pro salátové okurky. Zpravodajství je nazývá „snack“, tedy konzumované v syrovém stavu, nenaložené, ale menší než hadovky. Ernst van den Berg, ředitel mezinárodního obchodu, Liquidseal: „Pěstitelé potřebují jen jednoduchý rozprašovací přístroj a náklady jsou srovnatelné s balením do jiných materiálů. Použití jedlých potahů na zelenině ještě není podle evropské legislativy povoleno, ale v USA a na některých jiných trzích ano.“ Povlak na salátovou okurku představuje významný krok směrem k udržitelnému maloobchodnímu hodnotovému řetězci. Heleen van Rijn-Wassenaarová, marketingová odbornice na okurky, Rijk Zwaan: „Věděli jsme, že Liquidseal už vyvinul povlak na hadovky, tak jsme ho oslovili, abychom prodiskutovali podobné řešení pro odrůdy s kratšími plody.“
Izraelský agrotechnický start-up Sufresca vloni rozšířil svůj neviditelný jedlý povlak na další plodiny – prokázal jeho funkčnost u kultivarů cherry rajčat, okurek a manga.
Britové ročně vyhodí 6,6 mil. t domácího potravinového odpadu a 400 000 t z něj tvoří ovoce, každý den to je 720 000 celých pomerančů. Proto Tesco zkouší rostlinný ochranný povlak Apeel (viz video tohoto týdne), aby ovoce udržel čerstvé až dvakrát tak dlouho. V asi 80 obchodech Tesco Extras a Superstores v oblasti Peterborough ve východní Anglii probíhají zkoušky jeho vlivu na odrůdách pomerančů a mandarinek Jaffa a citronů. Účelem je získat zpětnou vazbu od zákazníků.
I britský řetězec obchodů Asda používá ochranný povlak Apeel k prodloužení skladovatelnosti ovoce: citrusů a avokáda. Jedná se o jeho dosud nejrozsáhlejší využití ve Velké Británii.