Etirama představuje flexotiskový stroj SPS2

Brazilský výrobce Etirama uvedl na trh nový model flexografického stroje SPS2, zaměřený na větší výkonnost, nové technologie a moderní konstrukci, protože se připravuje na globální expanzi v podobě otevření výrobních zařízení v Evropě a Asii. Norberto Wiederkehr, provozní ředitel: „Etirama je už teď lídrem v Latinské Americe, kde má 38% tržní podíl. Otázka byla, kam dál. Továrnu v Evropě pravděpodobně otevřeme do konce roku 2021.“

Před více než 20 měsíci Etirama zahájila vývoj zcela nové platformy pro další řadu flexostrojů, která měla navázat na její model Superprint z roku 2011. Jednou z významných technických inovací modelu SPS2 je nasazení servomotorů, jež mj. dokážou umožnit vzdálenou technickou podporu přes internet. Servomotory též synchronizují zavádění a vyvádění potiskovaného pásu, pomáhají s ruční nebo elektronickou úpravou soutisku (ovládanou přes dotykový panel), s 360stupňovou rotací formového válce a rychlou přestavbou/demontáží aniloxu. Stroj je osazen zvedákem rolí do průměru 1 m a konzolou pro jednotky pro ražbu za studena/sítotisk/laminaci. Může tisknout až osmi barev na pás šířky 360 mm (potištěná plocha široká 350 mm) při délce archu 508 mm rychlostí až 150 m/min.

Trh zareagoval velmi rychle: Loni v říjnu byl stroj teprve ve fázi konstrukce, a výrobce už obdržel několik objednávek. Do konce února se prodalo 11 kusů do Brazílie a na Blízký východ. Etirama plánuje prezentovat nové vybavení v květnu na Flexo & Labels v Sao Paulu a v září na Labelexpo Europe v Bruselu.