Termochromní inkoust hlídá sterilizaci plechovek
Zdravotní nezávadnost potravin je nyní u spotřebitelů prvořadá. Proto přišla společnost Markem-Imaje s celou řadou řešení pro identifikaci a vysledovatelnost produktů. Nový termochromní inkoust mění barvu při vysokých teplotách, čímž prokazuje, že u všech balených potravinářských výrobků bylo dosaženo správné teplotní úrovně sterilizace.
Při sterilování naplněných plechovek nebo plastových sáčků se barva inkoustu změní z černé na modrou, pokud dojde k dosažení správné teploty, která je mezi 115 a 125 °C.
Markem-Imaje věří, že zákonné požadavky na kódování a značení tepelně upravovaných potravinářských výrobků zvýší zájem o autenticitu produktů a zajištění kvality.
Výrobci potravin hledají spolehlivou metodu značení, která by mohla pomoci zlepšit bezpečnost produktů a zároveň vyhovět požadavkům na vysokou výkonnost jejich výrobních linek. Je to důležité zejména v potravinářském průmyslu, kde jsou stále populárnější tepelně upravená hotová jídla balená v plastových sáčcích, stejně jako v dětská výživa a krmiva pro domácí mazlíčky.
I když termochromní inkousty nemohou zaručit, že ke sterilizaci skutečně došlo, pomáhají výrobcům indikací, že proces proběhl. Termochromní inkoust MS596 lze použít ke značení na plechovky i plastovou fólii. Díky vynikající přilnavosti i k polyolefinovým kapsičkám není podle společnosti nutná žádná předběžná ani následná úprava obalového materiálu. Inkoust také podporuje maximální výrobní kapacitu linek díky velice krátké době schnutí na všech materiálech, které trvá pouze jednu vteřinu.
Díky dobrému kontrastu na vyhrazené bílé oblasti tisku nabízí inkoust jasnou změnu barvy z černé na modrou při teplotě sterilování. Provozní teplota je od 5 do 40 °C, což zajišťuje, že může účinně fungovat v širokém rozsahu podmínek, tvrdí Markem.
Inkoust, který se používá na kontinuální inkoustové tiskárně 9450, přispívá také ke spolehlivosti tisku. Na rozdíl od některých dřívějších generací termochromního inkoustu dnešní novinka nezmění barvu předčasně kvůli tepelným vlivům samotné tiskárny, ale až při procesu sterilace.