MasterFoods zkouší v Austrálii papírové sáčky na kečup

Značka rajčatových omáček MasterFoods zkouší nejprve v Austrálii papírové sáčky na jednu porci kečupu, které mají být recyklovatelné běžným způsobem z komunálního odpadu. Vyrábějí se v areálu Mars Food & Nutrition v Novém Jižním Walesu. S o 58 % menším obsahem plastu (minus 0,85 g plastu na kus) než původní obaly dále přispívají k cíli Mars Australia vytvářet oběhové hospodářství a přibližovat se k australským „národním obalovým cílům“. Inovace je výsledkem pěti let výzkumu a vývoje a investice 3 mil. AUD, jež mají zajistit, aby se sáčky daly používat stejně snadno jako originál: tedy kdy konzument v jedné ruce drží masový koláč a ve druhé sáček s omáčkou, jehož obsah vymáčkne přehnutím vpůli. Po použití ho lze vyhodit do nádoby na recyklovaný odpad namísto směsného. Sáček Squeeze-On, první na australském trhu, byl navržen a vyrábí se spolu s italským specialistou na recyklovatelné snadno otevíratelné obaly, společností Easysnap Technology ze skupiny Gualapack.

Spotřebitelský průzkum byl navržen spolu s Australskou obalovou smluvní organizací (APCO) a umožní posbírat důležité údaje o vlastnostech nových sáčků, včetně toho, jak nejlépe poučit spotřebitele, aby je po použití recyklovali. Průzkum s použitím více než milionu kusů měl být zahájen v listopadu 2024 a trvat do dubna 2025, konat se má na různých místech, včetně sportovních stadionů, čerpacích stanic, těžebních lokalit a občerstvení.

Bill Heague, generální ředitel, Mars Food & Nutrition Australia: „V současnosti se každoročně použije přes 240 mil. našich obalů MasterFoods Squeeze-On. Víme, že při směřování k udržitelnému balení je důležité pochopit, jak funguje na trhu – se zákazníky, spotřebiteli a podél hodnotového řetězce. Pokud časem převedeme celý náš sortiment na tyto nové obaly, ušetří Mars Australia kolem 190 t plastu ročně.“