Hitachi vyvíjí barvu jako indikátor celkového tepelného účinku
Hitachi Industrial Equipment Systems vyvinuly a nyní nabízejí placené vzorky nového indikátoru celkového tepelného účinku (snímač čas–teplota), který funguje výhradně na bázi teplocitlivé barvy. Účelem je zjednodušit sledování výrobků citlivých na teplotu a tím zvýšit jejich hodnotu. Půjde o levné řešení vizualizace kvality potravin pro čerstvé ovoce a zeleninu, aby se omezilo plýtvání. Má vylepšit transparentnost a umožnit pěstitelům a velko- i maloobchodníkům optimalizovat rozhodnutí o distribuci a skladování.
Využívá tiskovou barvu, které mění odstín na základě uplynulého času a působící teploty, je tedy vizuálním indikátorem tepla akumulovaného za daný čas, a to bez potřeby nepájení nebo vyhledávání dat. Základem systému je etiketa potištěná touto barvou a obsahující dvourozměrný kód pro sledování. Jejím naskenováním do aplikace mohou uživatelé určit údaje o celkovém tepelném účinku, předpovídat zralost a identifikovat optimální dobu konzumace. Podle Hitachi se při ukázce na melounu cukrovém metoda vyrovnala tradičním loggerům a aplikace úspěšně předpověděla zralost, čímž umožnila činit informovaná rozhodnutí a omezit plýtvání.