Evropská komise dala Nutri-Score stopku
Plán v podobě zavedení povinného označování potravin pomocí barevné škály, tzv. Nutri-Score, který měl pomoci usnadnit spotřebitelům volbu zdravějších potravin, Evropská komise zrušila.
Značení Nutri-Score představovalo jakýsi semafor, kde podklad pod písmenem A tvořila sytě zelená barva a indikovala potraviny s velmi prospěšným nutričním profilem. Na druhé straně spektra figuroval červený podklad pod písmenem E, upozorňující na velmi nepříznivé výživové složení. Například vláknina a bílkoviny získávaly plusové body, kdežto přílišné množství nasycených mastných kyselin, cukru a soli hodnocení ovlivňovalo negativně.
Systém Nutri-Score se u části evropských zemí setkal s pozitivním přijetím, například Německo a Francie jej zavedly na dobrovolné bázi. Nicméně v několika státech se také setkal s kritikou. Zejména v Itálii, kde se mnoho místních výrobců bálo nepříznivého hodnocení, které by mohlo oslabit jejich postavení na mezinárodním trhu. Vyjma toho italská vláda navíc prosazuje vlastní označovací systém, který shledává s ohledem na tamní potravinářský průmysl optimálnější.
K neúspěchu Nutri-Score přispěly také připomínky odborníků na výživu a některých spotřebitelských organizací. Ti poukazovali na to, že systém nebere v potaz významné faktory – třeba způsob zpracování potravin. Vysoce zpracované potraviny mohou nést pozitivní značení, kdežto přírodní produkty, jež mohou obsahovat bohaté množství živin, ale také vyšší množství přírodních tuků či soli, získají nižší výsledné skóre. Kvůli tomu by systém mohl vést k povrchním a neúplným rozhodnutím spotřebitelů.
Některé země se však od systému Nutri-Score neodvrátily a v jeho zavádění na dobrovolné bázi pokračují.