Pro Bacardi se vyrábějí lahve v peci vytápěné vodíkem

Rodinný lihovar Bacardi se sortimentem více než 200 značek soustavně investuje do nových technologií k dosažení svého cíle uhlíkové neutrality. Např. v říjnu v Portoriku zahájil provoz nového kombinovaného systému pro vytápění a napájení, který má omezit emise skleníkových plynů značky rumu Bacardí o 50 %. V listopadu také oznámil snížení počtu dárkových lepenkových etují, které používají některé jeho značky.

Počátkem prosince úspěšně proběhla celosvětově první zkušební komerční výroba skleněné lahve na destiláty v peci vytápěné vodíkem. Bacardi se spojilo se špičkovou sklárnou Hrastnik1860 ve slovinském městě Hrastnik a využilo novou technologii, kdy vodík slouží jako primární zdroj energie (přes 60 % paliva) pro sklářskou pec, takto dokázalo snížit emise skleníkových plynů o víc než 30 %. Vzniklo 150 000 kusů 0,7litrových lahví na bezinkový likér St. Germain s totožným vzhledem jako lahve vyráběné tradičními metodami. V následujících týdnech měly být dodány do barů a prodejen. Rodolfo Nervi, viceprezident pro bezpečnost, kvalitu a udržitelnost, Bacardi: „Vezmeme si ze zkoušky poučení, aby pomohla vytyčit cestu k výrobě skla poháněné vodíkem a sestavit návod k následování pro ostatní. Špičkové skleněné lahve vyrobené v komerčním měřítku absolutně bez kompromisů v kvalitě zhodnocují všechnu naši tvrdou práci. Tato revoluční technologie potvrzuje, že snižování emisí může jít ruku v ruce se zachováním kvality, a nyní činíme první krok v jejím uvedení na trh.“

Steklarna Hrastnik vyrábí jedno z nejčistších skel bez obsahu těžkých kovů. Nedávno zavedla novou hybridní pec v hodnotě 25 mil. $, která je poháněna elektřinou (až 40 % oproti předchozím 10 %) a zemním plynem. V říjnu plánovala předvést výrobu lahví s podstatně sníženou uhlíkovou stopou v peci používající větší podíl vodíku jako dodatečného zdroje vytápění (až 30 % energie).