Zaostřeno na kávové kapsle, 2. díl

Tři švýcarské novátorské značky – Nespresso, Mammut a HeiQ – spojily své síly a vytvořily zateplenou bundu, která je 100% švýcarská: kombinuje švýcarský design a zkušenost s high-tech zimním oblečením (viz obr.). Ve vysokých výškách nad horní hranicí lesů jsou časté poklesy teplot. Proto tyto značky zkonstruovaly bundu se silnou izolací, jež skvěle zadržuje teplo, ale přitom je dokonale prodyšná. S ultralehkou izolací Mammut Ajungilak a izolační technologií HeiQ XReflex (základní materiál Xefco), obsahující hliník z recyklovaných kávových kapslí Nespresso, má výjimečnou schopnost zadržet o 20 % více tepla než běžné zateplené bundy podobné tloušťky. Vrstva z pohliníkované tkaniny scrim HeiQ XReflex 3D odráží vyzařované tělesné teplo v rámci izolačních vrstev, proto nemusí tělo vydávat na zahřátí více energie. Nic Brandenberger, CMO, Mammut: „Skvělý výkon regulace s menším poměrem hmotnost/objem.“ Carlo Centonze, CEO, skupina HeiQ: „Symbol slibu HeiQ dodávat ‚Swiss tech inside‘.“ Ultra trendy limitovaná edice je k sehnání za 350 eur na Mammut.com, ve vybraných obchodech Mammut v EMEA, Severní Americe, Číně a Japonsku a také ve švýcarském e-shopu Nespressa.

 

Izraelská společnost Tipa tvrdí, že každý den na světě zamíří na skládku 29 000 plastových kávových kapslí. Proto spolu s nizozemskou společností Advanced Technology Innovations (ATI) představuje „první svého druhu“ plně kompostovatelná víčka na kávové kapsle, odpovídající nadcházející legislativě o kompostovatelnosti, s vylepšenou bariérovou ochranou, těsněním, ochranou proti migraci materiálu ad. Mají řešit dosavadní problémy udržitelných víček, včetně špatného těsnění, delaminace, nekonzistentního nebo neexistujícího průtoku, nedostatku bariérových vlastností a migrace materiálu do nápoje. Tipa také prohlašuje, že materiál lze optimalizovat podle hrubosti mletí kávy pro vysokou kvalitu extrakce. Patentově chráněný materiál je prý kompatibilní se všemi plnicími linkami, kapslemi a variacemi včetně Nespressa. Rostlinné víčko získalo nejvyšší akreditaci čtyř hvězdiček „OK Biobased“, což znamená min. obsah uhlíku 80 %, s uhlíkem odvozeným z obnovitelných surovin. Na konci života lze víčko vyhodit do nádoby na potravinový odpad podle normy EN 13432. To odpovídá cíli UK Plastics Pact, aby všechny kávové kapsle byly vyrobeny z kompostovatelných materiálů, jakož i směrnici o obalech a obalových odpadech, že v zemích, kde lze kapsle sbírat do odpadkových nádob na potraviny, mají být kompostovatelné. Laminát Tipa se prý v kompostéru rozloží na půdu bohatou na živiny v rozmezí několika měsíců. Daphna Nissenbaumová, CEO a spoluzakladatelka, TIPA: „Zatímco kompostovatelné kávové kapsle jsou na trhu už několik let, efektivní víčka se teprve musí vyvinout, aby je doplňovala.“ Mark Klep, CEO a zakladatel, ATI: „Za posledních 13 let jsme pionýry laboratorně certifikovaného, trvanlivého a plně kompostovatelného obalu. Náš poslední patentovaný materiál na víčka kávových kapslí, vyvinutý spolu s Tipou, je milníkem v udržitelnosti v kávovém průmyslu.“ Nové víčko se dá nyní koupit ve Velké Británii, Evropě a USA.

 

Specialista na obaly Alpla v květnu připravil novou generaci recyklovatelných, organicky odbouratelných kapslí pro značku Blue Circle. Nově vyvinutý oběhový, zdroje šetřící a bezpečný biomateriál nekoliduje s výrobou potravin ani krmiv. Certifikovaný systém v povědomém designu v zájmu nejlepších výsledků, pokud jde o kompatibilitu a manipulaci, sestává z kapsle a těsnicí fólie a minimalizuje vliv na obsah kapsle a nechtěnou migraci aromatu kávy do okolí díky vylepšeným bariérovým vlastnostem. Vyniká zvlášť co do neutrality zápachu a chuti. Kapsle se vstřikují na vlastním zařízení společnosti Alpla. Celé balení včetně těsnicí fólie ocenilo TÜV Austria známkami „OK compost home“ a „OK compost industrial“, tj. s možností přímé likvidace v domácím kompostu nebo nádobě na organický odpad. Nicolas Lehner, CCO, ALPLA: „Nejenže pomáháme našim odběratelům plnit jejich cíle udržitelnosti, ale také jednáme v souladu s novou obalovou směrnicí EU, která bude v budoucnu pro jednotlivě balené porce kávy vyžadovat kompostovatelné řešení. Kombinace materiálu, konstrukce a výrobního procesu je klíč k jejich stabilitě, těsnosti a bariéře. Naše technické znalosti a zkušenosti vedou k optimálnímu řešení pro nefalšovaný požitek.“

Více k tématu:

Zaostřeno na kávové kapsle

Kávové kapsle vyrobené ze dřeva