Pryskyřice sapanu je slibnou přísadou pro balení potravin a léků

Syntetické plasty na bázi fosilních paliv jsou stále více považovány za nebezpečné zdroje znečištění a obalový průmysl se uchyluje k polymerům na biologické bázi jako k jejich náhradě. K výrobě bioplastů se obvykle používají látky jako cukrová třtina.

Vědci z Univerzity Čung-ang v Jižní Koreji zjistili, že tzv. tara gum, přírodní látka rozpustná ve vodě, je vhodnou náhradou syntetického plastu v aplikacích, jako jsou obaly, jedlé fólie a nátěry. V nedávné studii tým zkoumal metody modifikace ke zvýšení funkčnosti pryskyřice a využití jejích modifikovaných forem v potravinách a lécích. Vědci zdůrazňují potenciál této pryskyřice snižovat vliv na životní prostředí a zdůrazňují, že je „klíčovým hráčem“ při prosazování ekologických řešení v různých průmyslových odvětvích. Pryskyřice získaná ze semen sapanu ostnitého (Caesalpinia spinosa) je podle výzkumu slibným novým bioplastovým materiálem. Látka obsahuje polysacharidy včetně široce využívaného galaktomananu, který se používá v nátěrech a jedlých nánosech a jako stabilizátor a zahušťovadlo.

„Fyzikálně-chemické vlastnosti pryskyřice a jejích produktů lze zlepšit pomocí různých druhů monomerů, polymerů nebo jiných polysacharidů. Kromě toho by zlepšení antibakteriálních vlastností mohlo být dosaženo začleněním chitosanu nebo jiných přírodních polymerů, stejně jako anorganických materiálů, jako jsou nanočástice mědi a zinku,“ uvádí dr. Sangkil Lee, vedoucí studie.