Obaly z hub zase jinak

Izraelský biotechnologický start-up MadeRight shromáždil 2 mil. $ počátečního kapitálu na využití hub pro výrobu ekologických plastových obalů v potravinářství, kosmetickém průmyslu a dalších oborech. Financování vedla skupina investorů včetně izraelského investičního fondu rizikového kapitálu Arkin Holdings, fondu ARC Impact a foodtech inkubátoru pro technologie a inovace v potravinářství a zemědělství Fresh Start, založeného vládní agenturou pro inovace. Díky novým financím plánuje start-up uvést v následujícím roce na trh komerčně použitelný prototyp svých výrobků a vylepšit výrobní proces.

MadeRight založili v roce 2022 jeho CEO Rotem Cahanovitc, odborník na mykologii, a CTO Yotam David, molekulární genetik. Cahanovitc řekl listu The Times of Israel, že myšlenka ho napadla po skončení dobrovolnické práce v Etiopii, kde byl konfrontován se skutečností, že rodiny likvidují svůj plastový odpad spalováním: „Existence odpadu je lidský konstrukt, který v řádu přírody neexistuje. Na Zemi slouží houby jako přírodní recyklátoři, živí se na tom, co my považujeme za odpad. Toto poznání urychlilo moje úvahy o revoluci ve výrobě plastů zaměřením na plasty, které lze bez námahy recyklovat, nebo dokonce kompostovat. Naše firma vytěžuje jejich potenciál k návrhu materiálů z obnovitelných zdrojů.“

Globální podíl recyklace je nízký zvlášť kvůli aditivům určeným k prodloužení životnosti plastů. Zde přichází a pomáhá MadeRight a nahrazuje je udržitelnými, na houbách založenými materiály. Využívá fermentaci ke kultivaci hub rostoucích na organickém průmyslovém odpadu, jako jsou dřevní štěpky, k výrobě udržitelných materiálů, které jsou organicky odbouratelné a bez škodlivin. Směsi se míchají s bioplasty a vznikají tak pelety, které lze použít ve stávajícím strojním vybavení a dodavatelských procesech v obalovém průmyslu.

Více k tématu:

Tým z Aljašky vyvíjí izolační materiál z hub

Britský start-up MMC zahajuje výrobu "houbových" obalů

V Texasu zkoušejí 3D tisknout obaly z hub