Novinky z vývoje aktivních obalů, 1. díl
Celosvětově prý dojde každoročně k 600 mil. případů alimentárních nákaz, většinou připisovaných konzumaci potravinářských výrobků kontaminovaných patogeny. Salmonelóza způsobí celosvětově každý rok 155 000 úmrtí.
Odborný žurnál Advanced Materials publikoval zprávu badatelů z kanadské McMaster University, kteří vytvořili tácek, jenž varuje před kontaminací potraviny ještě před otevřením obalu, tudíž se okolí nevystavuje kontaminaci. Prototyp je uvnitř pokrytý pro potraviny bezpečným reagentem, který umožní vestavěnému snímači detekovat a signalizovat salmonelu v surovinách nebo vařených potravinách, jako je kuře. Šikmé stěny tácku směrují šťávy ke snímači v okénku na dně a uživatelé ho jenom naskenují mobilním telefonem. Orgánům ochrany veřejného zdraví, výrobcům a obchodníkům, „kdekoli se potraviny připravují, zpracovávají nebo prodávají,“ umožní rychle sledovat a izolovat kontaminaci, a to s přesnou identifikací šarží, které je třeba stáhnout a zlikvidovat. Technologii lze přizpůsobit a vyzkoušet na dalších běžných kontaminantech, jako je E. coli a Listeria. „Nyní ji můžeme přizpůsobit na jiné typy balení pro jiné druhy potravin. Prototyp ukazuje, že do stejného systému můžeme přidat sondy pro další patogeny a obal je bude kontrolovat všechny najednou. Na tomto dalším kroku pracujeme.“
Tým projektu Lab-in-a-Package z oborů biomedicíny, strojního a chemického inženýrství, lékařství a biochemie je součástí širšího univerzitního projektu Global Nexus School for Pandemic Prevention & Response, který vyvíjí snímače pro sledování v reálném čase, materiály odpuzující patogeny ad.
Výzkum vychází z poznatků publikovaných v žurnálu Angewandte Chemie, které ukázaly, že nová syntetická molekula nukleové kyseliny spolu s novým biosenzorem poskytuje pro zpracovanou i čerstvou drůbež a další potraviny (vejce, mléčné výrobky a mleté hovězí) výsledky za hodinu nebo méně bez potřeby příslušenství nebo zdroje energie oproti dnešní laboratorní kultivaci, která vyžaduje minimálně celý den. Molekulu i senzor vyvinuli na McMaster University s podporou neziskové výzkumné organizace Mitacs a společnosti Toyota Tsusho Canada, která plánuje inovaci připravit pro komerční použití.
Společnost Senoptica, založená dublinskou Trinity College, si dala za úkol pomoci se snížením odpadu z čerstvých balených potravin na polovinu do roku 2030. Její novátorský snímač, který umí měřit obsah kyslíku v atmosféře uvnitř obalu a zobrazovat výsledek v reálném čase, lze vytisknout přímo na potravinový obal anebo na etikety pro ruční aplikaci. Toner bezpečný pro potraviny obsahuje materiály aktivované světlem. Snímač se tiskne na krycí fólii výrobků balených v modifikované atmosféře kdekoliv v dodavatelsko-odběratelském řetězci a potom se kdekoliv v řetězci naskenuje ručním in-line přístrojem. Brendan Rice, spoluzakladatel, Senoptica: „Barva nám sdělí obsah kyslíku.“ A to nejen ve smyslu správný/nevhodný, ale je mnohem chytřejší: indikuje různé směsi plynů. „Mleté hovězí má 80 % kyslíku a 20 % CO2, kdežto plátky vařeného masa 70 % dusíku a 30 % CO2, tady žádný kyslík nechcete. Senzor nyní tiskneme v průmyslovém měřítku. Diskutujeme s mnoha potravinářskými společnostmi a obchodníky. Plánujeme start ve Spojeném království a Irsku a pak pokračovat přes Evropu do Severní Ameriky. Už máme technického partnera v Kanadě.“
Nyní probíhá pilotní zkouška technologie spolu s renomovaným celosvětovým maloobchodníkem a velkou evropskou potravinářskou společností. Zároveň společnost shromažďuje celkem 1,5 mil. eur prostřednictvím dluhopisů od stávajících investorů a vládní agentury Enterprise Ireland, aby jí umožnily dosáhnout regulatorního schválení, dokončit pilotní test, uskutečnit první prodeje a zvýšit počet pracovníků ze čtyř na 15–20. Schválení se očekává do konce roku a technologie by měla být uvedena na trh ve II. Q 2024.