Lihovar A de Fussigny sází na udržitelné lahve
Jako součást své odvážné environmentální vize značka A de Fussigny z francouzského města Cognac u své řady koňaků a “single estate“ biovodky zavádí lahev ze 100% rostlinného materiálu. 200ml lahev z kyseliny polymléčné (PLA) měla být zařazena do sortimentu od listopadu 2022. Vyrábí se ve Francii u Lys Packaging z rostlinných zbytků, je průmyslově kompostovatelná a neobsahuje prý jedinou kapku ropy. Thomas Gonon, jednatel, značka Cognac: „Je trvanlivá, pevná, opakovaně použitelná a vyrobená z rostlinného materiálu jako součást strategie nulového odpadu. Umožňuje všem konat v zájmu životního prostředí. Omezením tvorby odpadu pomáháte chránit planetu!“
Lihovar hodlá být lídrem v přírodních destilátech s nejnižší uhlíkovou stopou. Vloni uvedl na trh řadu 2050 Organic Cognac (suroviny z biozemědělství, bez přidaného karamelu a cukru) v rostlinných lahvích od francouzského start-upu Green Gen Technologies. Jedná se o první alkoholický nápoj stáčený do lahví ze lněných vláken z lokálních zdrojů a rostlinných pryskyřic (kvůli bariérovým vlastnostem). Tuhá, voděodolná skořepina je vystlána RPET linerem potravinářské kvality. 700ml lahev váží 85 g oproti v této kategorii běžným lahvím ze skla o hmotnosti 0,7–1 kg. Lahev nese bezpapírovou etiketu z přírodního polymeru – mléčného proteinu kaseinu. Ten produkuje společnost Lactips u Lyonu, do fólie se transformuje u Plastiques Venthenat poblíž Bordeaux a potiskuje u Lorge v Lyonu (ponechme stranou, že se při tom vozí 470 km tam a zase zpět, pozn. red.). Etiketa je snadno odstranitelná, vodou rozpustná a organicky rozložitelná. První série 2050 Organic Cognacu měla 5 000 kusů.