Nový tepelně izolační nátěr s obsahem mikrosfér

Reflexně izolační nátěr obsahující mikrosféry dokáže snížit teplotu povrchu o desítky stupňů Celsia.

Tzv. mikrosféry jsou jednou ze součástí elektrárenského popílku. Jedná se o duté hlinitokřemičité částice kulovitého tvaru s příznivými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, které se mohou využít jak ve stavebnictví, tak v průmyslu i domácnostech.

Společnost ALPHA CZECH ve spolupráci s Univerzitou Pardubice vlastnosti mikrosfér využila ve své novince, reflexním izolačním nátěru THRcoating. Unikátnost tohoto řešení tkví v tom, že je možné nátěr aplikovat na různé povrchy o teplotě až +220 ˚ C bez odstávky provozu. Teplotu lze pak účinně snižovat až pod hranici 40 °C.

Tepelná vodivost reflexních izolačních nátěrů je čtyřicetkrát nižší, než mají izolační materiály na bázi tavených nerostů. Nanáší se na jakékoliv povrchy nátěrem nebo stříkáním s kapacitou až 100 m2 za hodinu. Aplikace nevyžaduje ochranné pomůcky a nepráší. Je finální ochranou povrchů a materiálů, chrání proti korozi, kondenzátu a plísni. Nejvýznamnější druhotnou výhodou této tepelné izolace je, že v případě havárie není nutné poškozené místo hledat, je ihned vidět.
Reflexně izolační nátěrové hmoty lze používat i ve stavebnictví pro ošetření fasád i střešních plášťů, přičemž princip je stejný. Téměř veškeré sluneční záření dopadající na povrch se od něj odrazí zpět, čímž se zabrání jeho přehřívání. Nátěry lze probarvovat a použít je jako interiérový, střešní nebo fasádní nátěr. Řada pro domácnost se aplikuje jako interiérový nátěr, kdy lze díky tomuto nátěru podle typu objektu uspořit i 40 % na energiích potřebných pro vytápění nebo chlazení objektu, a co je důležité, vytváří v interiéru příjemné klima,“ konstatuje Peter Vavrda, CEO ALPHA CZECH.

https://www.alphaczech.com/