Britské supermarkety končí s „minimální trvanlivostí“
Dobře míněná inovace, tedy označování potravin „minimální trvanlivostí“ (angl. „best before“), dokdy si zachovají své kvalitativní vlastnosti, vytvořila z dokonale poživatelného jídla hory odpadků.
Studie Evropské komise z roku 2018 odhaduje, že až 10 % z 88 mil. t potravinového odpadu, který ročně vzniká v EU, je spojeno s nepochopením rozdílu mezi „minimální trvanlivostí“ a „datem spotřeby“ (angl. „use by“), příp. „doporučeným datem prodeje“ (angl. „sell by“). Nová strategie Komise „Z farmy na vidličku“ navrhne revizi evropských pravidel o označování do konce roku 2022.
Podle neziskové organizace Wrap, která se problematikou zabývá, se ve Spojeném království nejvíce plýtvá bramborami, chlebem a mlékem. Wrap odhaduje, že změnou přístupu ke spotřebě výrobků a potravin lze ovlivnit až 45 % globálních emisí skleníkových plynů. Odstraněním data trvanlivosti z čerstvého ovoce a zeleniny lze ročně zachránit ekvivalent 7 mil. nákupních košíků plných potravin.
Britský řetězec supermarketů Marks & Spencer v červenci po úspěšném zkušebním provozu odstranil označení „minimální trvanlivost“ z 300 položek ovoce a zeleniny, opatření ovlivní 85 % nabídky čerstvých plodin v jeho prodejnách. Ponechá na zákaznících, kdy budou zboží ještě považovat za vhodné ke konzumaci, a pro personál prodejny nahradí datum informačním kódem.
Tesco, největší řetězec supermarketů v Británii, skoncovalo s “minimální trvanlivostí“ na více než stovce čerstvých potravin (ovoci a zelenině) už v roce 2018.
Řetězec Waitrose odstraní „minimální trvanlivost“ z 500 položek čerstvých potravin během září a apeluje na nakupující, aby používali vlastní úsudek. Marija Rompaniová, ředitelka pro udržitelnost a etiku, John Lewis Partnership (majitel řetězce): „Domácnosti ve Spojeném království vyhodí ročně 4,5 mil. t jedlých potravin, tím se vyplýtvají všechny energie a zdroje, které na ně byly vynaloženy.“
Supermarkety Morrisons v lednu zrušily datum „spotřebujte do“ u některého zboží vlastní značky, a to včetně mléka, a žádají zákazníky, aby ho prostě očichali. U některých položek zase nahradily „datum použitelnosti“ (angl. „expiry date“) pouhou „minimální trvanlivostí“.
Řetězec Co-op v dubnu upustil od uvádění „spotřebujte do“ na svých jogurtech a od loňska na některých řadách čerstvých plodin neuvádí „minimální trvanlivost“. Namísto toho na obalech radí, jak potraviny skladovat.
Britská odnož německého řetězce Aldi odstraní zmínku o „minimální trvanlivosti“ z přibližně 60 potravinářských výrobků své privátní značky (čerstvého ovoce a zeleniny včetně jablek, hrušek, citrusů, brambor, mrkve a cibule) do konce letošního roku. Liz Foxová, ředitelka pro firemní zodpovědnost, Aldi UK: „Jedním z důvodů, proč jsme nejlevnější britský supermarket, je, že omezujeme plýtvání všude, kde se s ním setkáme.“
Od 1. září odstranil datum „minimální trvanlivosti“ ze skoro 250 položek svého baleného ovoce a zeleniny (včetně citrusů, brambor, květáku a mrkve) řetězec Asda a nahradí ho informačním kódem pro prodavače. K tomu spotřebitelům nabízí on-line a na obalech návod, jak čerstvé potraviny nejlépe skladovat a připravovat.
Sainsbury’s bude od září namísto data „minimální trvanlivosti“ uvádět nápis „žádné datum pomáhá omezit plýtvání“ na obalu více než stovky výrobkových řad čerstvých plodin včetně hrušek, cibule, rajčat a citrusů a dalších 130 výrobků včetně brambor bude následovat. Prý tím pomůže v britských domácnostech ušetřit každý rok 11 000 t potravin, tedy 17 mil. výrobků. Dále do konce roku změní všechna „data spotřeby“ na své privátní značce jogurtů (46 výrobkových řad) na „minimální trvanlivost“. Kate Steinová, technická ředitelka, Sainsbury’s: „Víme, že kolem třetiny všech potravin vyrobených pro lidskou spotřebu se buď ztratí, anebo vyplýtvá a že potravinový odpad přispívá ke globálním emisím skleníkových plynů asi z 8–10 %. Uvedené změny dají zákazníkům víc samostatnosti pro vlastní rozhodnutí, zda je jídlo vhodné ke konzumaci, aby ho nevyhodili předčasně.“ Catherine Davidová, ředitelka pro spolupráci a změnu, WRAP: „Uskladnění většiny ovoce a zeleniny a všech jogurtů v chladničce pod 5 °C je udrží déle čerstvé. Průměrná rodina v Británii vyhodí ročně jídlo za 700 liber.“