Papírny už zase stojí

Kvůli výjimečně vysokým cenám energie Metsä Tissue letos dočasně pozastavila výrobu už několikrát. Situace se nepřetržitě zhoršuje, ovlivňuje všechna její evropská odbytiště a je obzvlášť náročná pro její západo- i východoevropské papírny. Během srpna musela na několik dní omezit výrobu jak ve slovenské Žilině, tak v německém Kreuzau. Nyní bude každodenně revidovat ziskovost a nevylučuje ani další odstávky, které by mohly ovlivnit i dostupnost výrobků z tissue na trhu. Tobias Lüning, senior viceprezident pro střední Evropu: „Analyzujeme všechny možné postupy k vylepšení energetické hospodárnosti a náhradě ruského plynu alternativními zdroji. Také jsme museli revidovat naši nabídku a krize urychlí i přechod na zpracování čerstvého vlákna, které oproti recyklovanému umožňuje výrobu s nižší spotřebou energie.“

 

Kvůli problematickým dodávkám řeziva omezila rakouská skupina Mayr-Melnhof na konci srpna produkci ve své polské celulózce a lepenkárně Kwidzyn. Závod nevyužívá svou plnou kapacitu a společnost také prozatím zrušila plány na investice do rozšíření a modernizace tohoto areálu.

 

Německá společnost Julius Schulte Trebsen omezila od 27. července na osm dní činnost své papírny Trebsen u Lipska, která produkuje kolem 250 000 t/r surových materiálů na výrobu vlnité lepenky, představuje to tedy snížení asi o 5 600 t. Odvolala se na „zhoubnou“ kombinaci rostoucích nákladů na energii, vysokých výrobních nákladů, nízkých cen a poklesu poptávky. Na začátku září se k odstávce uchýlila znovu.

 

Německá papírna a lepenkárna PKV z Varelu poblíž Brém na konci srpna dočasně pozastavila výrobu lepenky kvůli vysokým vstupním nákladům, narušení mezinárodního logistického řetězce a oslabení poptávky. Produkce měla klesnout o 10–15 %, ale o trvání prostoje ani o způsobu provedení společnost neinformovala, uvedla však: „Tímto opatřením přispíváme k očekávaným 15% úsporám energie v EU a pomáháme zlepšit dodávky plynu v zimě.“ Běžně zde na dvou strojích s celkovou kapacitou 270 000 t/r vyrábí recyklovanou lepenku s 350–1 400 g/m2, včetně šedé a skládačkové (typ GD a GT).

 

Na schůzi správní rady Mitsubishi Paper Mills (MPM) 5. srpna bylo rozhodnuto do prosince 2022 ukončit podnikání v papírně Flensburg u dánských hranic, která patří pod jejich německou pobočku Mitsubishi HiTec Paper Europe (MPE, její 100% akcionář je Mitsubishi Paper Holding Europe se sídlem v Düsseldorfu, jehož 100% akcionářem jsou MPM se sídlem v Tokiu). Vyrábějí se zde papíry termografické, samopropisovací, inkjetové, natírané poléváním a s bariérovým nánosem. MPE se sídlem v Bielefeldu řídí papírny Bielefeld a Flensburg s celkovou kapacitou 185 000 t/r, 694 zaměstnanci (195 ve Flensburgu) a tržbami 264 mil. € (2021). Účelem rozhodnutí je vylepšit ziskovost v dramaticky se měnící situaci, jako je nárůst cen energií, a racionalizace systému výroby v MPE.

 

Kvůli vysokým nákladům na energie omezil výrobu i dodavatel celulózových vláken Lenzing se sídlem ve stejnojmenné obci v Horních Rakousích.

 

Výrobce recyklovaných surových materiálů na výrobu vlnité lepenky Hamburger Containerboard, člen rakouské skupiny Prinzhorn, omezí během září a října svou produkci celkově o 70 000 t. Během té doby snad budou provedeny plánované generální opravy elektráren v Maďarsku a Rakousku. Mj. tvrdí, že ceny energií se za posledních 12 měsíců zosminásobily: „Současné snížení cen sběrového papíru ani zdaleka nedokáže tuto obrovskou újmu kompenzovat.“

V rakouském Pittenu provozuje dva papírenské stroje s celkovou kapacitou 450 000 t/r recyklovaného flutingu, testlineru a krycího papíru na sádrokarton. V maďarském Dunaújvárosi má dva stroje na celkem 700 000 t/r recyklovaného flutingu a testlineru.

 

Italská skupina Burgo, výrobce celulózy, papíru a energií, si připravila půdu pro dočasné propouštění a odstávku výroby v papírnách Tolmezzo a Treviso u Benátek, provozovaných její pobočkou Mosaico. Vyjednávání se zástupci zaměstnanců v Tolmezzu o zavedení italské obdoby „kurzarbeitu“ (cassa integrazione guadagni) už byla skončena a týkají se prý veškerého personálu čítajícího 290 osob, ačkoli společnost původně neměla v úmyslu pozastavit mezi 5. zářím a 2. říjnem veškerou činnost v areálu, jen určité energeticky náročné aktivity, jako je výroba celulózy. Přesto 19. září zastavila i oba papírenské stroje (jeden na ofsetový a kancelářský nenatíraný bezdřevý papír a obálky a druhý na jednostranně hlazený nebělený sulfátový papír nízkých hmotností pro potravinářské obaly a technické účely se společnou kapacitou 180 000 t/r), měly být znovu zprovozněny 23. září. Stejně tak byl přerušen provoz oddělení pro konečnou úpravu.

V Trevisu měly být veškeré výrobní činnosti kompletně přerušeny mezi 16. a 25. zářím a ovlivnit 40 zaměstnanců. Zde provozují jeden stroj s kapacitou 62 000 t/r jednostranně hlazeného neběleného sulfátového papíru a papíru natíraného PE.

„Burgo situaci neustále bedlivě sleduje a rozhodnutí o dotčených odděleních bude ve světle vývoje událostí učiněno během několika dalších dní.

 

Mantovský závod Pro-Gestu na recyklované surové materiály k výrobě vlnité lepenky zůstane po prodloužené letní přestávce na údržbu od poloviny září odstaven kvůli současné situaci na energetických trzích a jejich vlivu na ceny papíru a poptávku.

 

Kvůli pokračující ostré eskalaci nákladů na energie, která se přidružila k už tak vysokým nákladům na suroviny a dopravu, Sappi Europe od poloviny září dočasně omezí kapacitu italské papírny Carmignano u Florencie. Prodejní tým bude v kontaktu přímo se zákazníky, aby s nimi prodiskutoval podrobnosti.

Sappi Europe je divize Sappi se sídlem v Johannesburgu, s 12 500 zaměstnanci a 19 výrobními zařízeními na třech kontinentech.

 

Švédské Lessebo Paper vyrábí nenatírané bezdřevé papíry a 70–600gramovou lepenku pro kancelářské, polygrafické a speciální využití v objemu kolem 48 000 t/r. Jeho náklady na elektřinu se bezprecedentně zvedly z 3 mil. na 19 mil. € za rok, protože spotová cena elektřiny na jihu Švédska se v posledních měsících výrazně zvýšila, např. 31. srpna stála 518,73 €/MWh. To jej přimělo k 31. srpnu zastavit výrobu a o jejím obnovení bude rozhodovat každodenně v závislosti na budoucí ceně elektřiny. Jens Olson, CEO: „Až dosud bylo s vysokými cenami elektřiny obvykle spojeno zimní období a skutečnost, že máme rekordně vysoké ceny již v srpnu, je znepokojivá.“

 

Nordic Paper provozuje pět papíren s asi 690 zaměstnanci – čtyři ve Skandinávii a jednu v Kanadě – a vyrábí nebělený sulfátový papír a přírodní nepromastitelné papíry. Na konci srpna se rozhodlo kvůli velmi vysokým denním cenám elektřiny v Norsku zastavit na tři dny výrobu v závodě v Greåkeru, který vyrábí asi polovinu jeho produkce nepromastitelných papírů. Na finanční výsledky za III. Q prý bude mít odstávka jen marginální vliv.

 

Paper Excellence se sídlem v Britské Kolumbii a více než 2 400 zaměstnanci vyrábí v sedmi papírnách celkově ročně 2,8 mil. t celulózy a speciálních, tiskových, psacích a balicích papírů. Na začátku září oznámilo, že omezí provoz své papírny Crofton na ostrově Vancouver. Odstávka začala 10. září, očekávalo se, že potrvá přibližně dva týdny, a měla se shodovat s plánovanou každoroční údržbou klíčových technických zařízení. Prostoj měl omezit vystavení areálu vyšším nákladům na energie v tomto období. Oznámeními o dočasném propouštění mohlo být postiženo odhadem asi 95 zaměstnanců, dodávek odběratelům se výluka dotknout neměla.

Mitsubishi Paper Mills kvůli vysokým nákladům na energie definitivně zavírají papírnu ve Flensburgu ve Šlesvicku-Holštýnsku

 

Podle informací zveřejněných na odborných portálech k 25. 9. 2022, pozn. red.