Zaostřeno na tácky pod čerstvé maso
Nový typ recyklované misky na balení čerstvého masa bez absorpční podložky navrhl postgraduální student Swansea University Alaa Alaizoki při svém výzkumu v rámci univerzitního programu „Natřeno“, jenž se zaměřuje na funkční průmyslové nátěry, je organizován Akademií pro materiály a výrobu M2A a financován Evropským sociálním fondem prostřednictvím velšské vlády, pod vedením Velšského střediska pro tisk a lakování. Finančně přispěla britská Rada pro výzkum v oblasti strojírenství a fyzikálních věd EPSRC. Na vývoji se podílel Klöckner Pentaplast, který obal nyní vyrábí. Konstrukce vyhrála Cenu pro udržitelné dodavatele při britských Footprint Awards 2021. Obal již používají přední evropští a britští dodavatelé a obchody s potravinami, včetně Sainsbury’s a Asdy.
Ve Velké Británii ročně vznikne kolem 800 000 t odpadu z plastových obalů na maso, 5–8 % tvoří absorpční podložky. Tato miska je naopak 100% recyklovatelná. Vlhkost se stahuje do speciálně zkonstruovaných malých prohlubní ve dně, odkud nemůže uniknout, a zůstává tam zachycena během skladování i přepravy. Obal pak lze omýt pod vodovodem a plast je chemicky a biologicky bezpečné recyklovat. A. Alaizoki: „Můžete ho obrátit vzhůru nohama, třást s ním, upustit ho, ale fyzika tekutin nedovolí, aby šťávy nějak unikly.“ Při nákupu umožňuje prohlížet maso ze všech úhlů přes čirý plast. Technologie byla patentována pro použití v balení potravin, ale „má potenciál pro plenky a hygienické výrobky s gelovým složením, které také míří přímo na skládku“.
Aktivní ochranný obal SeaWell od Aptar Food + Beverage – Food Protection byl představen předloni. Zlepšuje bezpečnost čerstvých i mražených mořských plodů a prodlužuje jejich skladovatelnost tím, že zadržuje přebytečné tekutiny: Termoformované misky mají ve dně prohlubeň obsahující absorpční materiál pro přímý kontakt s potravinami (splňuje požadavek FDA jako všeobecně považovaný za bezpečný, tzv. GRAS), jenž je zakryt přitaveným kouskem netkané textilie. „Falešné dno“ odděluje maso od tekutiny, která reaguje s absorpčním materiálem (třífázovým aktivním polymerem) a vytváří gel zabezpečený v jamkách. Obal je dostupný v různých velikostech, a to jako misky nebo sáčky. Přední americký obchodní řetězec jej uvedl do 3 800 prodejen.
Studie, kterou výrobce vypracoval s Virginským polytechnickým institutem, prokázala schopnost SeaWellu omezit růst bakterií. Počet bakterií v balení hřebenatek dosáhl hraniční hodnoty 1 × 106 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky) v kontrolní skupině 12–13 dní po uskladnění, kdežto v misce od Aptaru později než 15.–16. den. Zároveň byl během 20 dnů sledován úbytek hmotnosti/vlhkosti, konvenční obal vykázal ztrátu 46 %, SeaWell jen 30 %. Christa Biggsová, ředitelka pro rozvoj podnikání, Aptar Food + Beverage – Food Protection: „Systém odvádí přebytečnou tekutinu, která by se jinak hromadila v obalu. To omezuje dostupnost vody, a tedy zpomaluje rozklad bílkovin snížením rychlosti chemických reakcí a mikrobiálního růstu. Potřebu bezpečnějších způsobů dopravy vyvolává rozmach e-commerce a rozvážky potravin domů.“