Evropská komise zvažuje další zákazy plastových obalů

Evropská komise zvažuje další zákazy plastových obalů a klade nové požadavky na výrobce. Virginijus Sinkevičius, dezignovaný komisař EU pro životní prostředí, oceány a rybolov, to uvedl v nedávném rozhovoru pro německý Die Welt. V květnu 2019 Rada EU oficiálně přijala opatření navržená Evropskou komisí na řešení mořského odpadu a zakázala 10 produktů pro jedno použití, které se nejčastěji vyskytují na evropských plážích.

„Rozhodně chceme rozšířit omezení plastů na jedno použití a v současné době zkoumáme, jakým směrem by to bylo možné," řekl V. Sinkevičius. „Důležitým krokem by byl například zákaz plastových obalů nebo nařízení používání pouze recyklovaných plastů."

„Mikroplasty jsou nyní v našem hledáčku. Do konce roku poskytneme velmi podrobný seznam všech produktů, které obsahují mikroplasty," dodal V. Sinkevičius.

Směrnice o plastech pro jedno použití zakazuje plastové výrobky, jako jsou tyčinky do uší, plastové nádobí a příbory, brčka a míchátka, a také rybářské sítě a oxo degradabilní plasty. Členské státy EU musejí do roku 2021 vnést právní předpisy do vnitrostátního práva.

Podle odhadů BloombergNEF (Bloomberg New Energy Finance – BNEF) ohrožuje zákaz plastů na jedno použití v EU obchodní a výrobní trh přesahující objem 10 miliard USD. Nejvíce ohrožené druhy plastů jsou polypropylen a polystyren.

Zkraje letošního roku zpráva Green Alliance  varovala, že plasty pro jedno použití jsou pouze špičkou ledovce a poukazuje na kulturu chování spotřebitelů, kdy je odhození obalů hlavní příčinou environmentální pohromy. Výzkum, založený na anonymizovaných rozhovorech s představiteli předních britských supermarketů a majiteli významných značek, varuje, že v případě neexistence vládního nařízení „se objevuje nahodilý, nesourodý a potenciálně kontraproduktivní přístup k řešení globálního znečištění plasty." A co je nejdůležitější zprávou, trend výměny plastů za alternativní materiály může ve skutečnosti vést k vyšším emisím uhlíku a nižší recyklovatelnosti obalů.