Tým z Aljašky vyvíjí izolační materiál z hub

V laboratoři Aljašské univerzity Anchorage (UAA) výzkumníci pěstují lehké panely z houbové hmoty, jež se podle nich dají použít namísto polystyrenu jako izolace při převozu mrazených ryb. Philippe Amstislavski, docent v oboru zdravotnictví, UAA, který vedl výzkum, vystudoval biologii hub na Lesnické fakultě v Yale a věděl, že houby rychle prorůstají do silných, odolných sítí. Nyní chtěl zjistit, které druhy by se svými vlastnostmi mohly vyrovnat polystyrenu. Dnes trvá vypěstování a usušení panelů asi osm dní. Pak jsou nakrájeny na kousky ve tvaru krabic. Pokrývá je jakési chmýří, druh rouna, které zadržuje horko i chlad. Panely jsou také jedlé, ačkoli velice hořké. Protože neexistovaly informace, zda jsou praktické nebo levné, začal Amstislavski spolupracovat s Joeym Yangem, profesorem stavebního inženýrství na UAA. Výzkum jim pomohlo zahájit 25 000 $ z grantu od UAA Innovate a Conoco-Phillips Science and Engineering Endowment. Také založili startup Rhizoform, který se soustředí na uvedení technologie na trh.
Laboratoř zapojila rovněž domorodé studenty z vědeckého programu, aby vymysleli možné způsoby použití nového materiálu, odtud pochází myšlenka na balení ryb. Letos v létě byly tyto panely zkoušeny v reálných podmínkách komerčními rybářskými společnostmi. Su Salmon, lovící lososy, do konce srpna převážel několik zkušebních vzorků s mrazenými rybami a s teploměry. Sledovalo se, jak dlouho může krabice stát bez dozoru na letištní ploše nebo na horkém zápraží v „jižních“ státech USA. Svou pomoc nabídla i rybářská společnost Kodiak Wild Source.
Po vyzkoušení, zda panely fungují, bude dalším krokem rozšíření prototypů do masové výroby. Cílem je soupeřit s polystyrenem v oblasti nákladů a účinnosti. Sam David, výrobní manažer laboratoře a mykolog: „Panely nemusí být levnější nebo efektivnější než polystyren, ale můžete je pohodit v lese a za dva roky z nich máte půdu.“ Vzorky zakopané v roce 2017 do lesa se letos drobily a prorůstaly jimi kořeny.
OF