Balení ovoce do plastu bude brzy minulostí

Americký vědec z oblasti hledání nových materiálů Dr. James Rogers z University of California v Santa Barbaře vyvinul jedlý povlak na ovoce a zeleninu. Brzy by měl tak nahradit plastové obaly čerstvých potravin v EU. Nemění chuť, není vidět nebo cítit, říká vynálezce. Jedlý povlak by měl zajistit, že ovoce zůstane čerstvé 4–5× déle. Povlak z jedlého filmu se skládá z definované směsi monoacylglyceridů, které se již dlouho používají v potravinářském průmyslu jako emulgátor E 471. Tyto látky pocházejí z rostlinných nebo živočišných tuků, jsou to přírodní látky, které vznikají v těle při trávení tuků. Aplikace je snadná. Práškový acylglycerid se smíchá s vodou, nastříká na produkty a nechá zaschnout. Vrstva na povrchu ovoce ho chrání před vzdušným kyslíkem a mikroorganismy. Vlhkost a oxid uhličitý neunikají tak snadno z ovoce, a to neosychá a vydrží déle čerstvé. Podle vynálezce může pomáhat zemědělcům v chudých zemích při ochraně jejich sklizně. Materiál je již několik měsíců schválen v USA, v některých zemích Jižní Ameriky, Číny a Japonska. Evropský potravinový úřad oficiálně schválil tuto látku v červnu. Od října by měly být první avokáda a citrusové plody zabalené novým způsobem.