Obal vysílající informace o zralosti ovoce
Na ovocnářském veletrhu Macfrut v Rimini byl představen obal, který umí v reálném čase přenášet informace o zralosti avokáda a dalších druhů baleného ovoce. Technologii Smart Ripe vyvinula italská společnost Ilip ve spolupráci s Radio6ense, podnikem Římské univerzity Tor Vergata, a Fakultou zemědělství, lesnictví a potravinářství Turínské univerzity. V obalu je zabudovaný vysoce citlivý a selektivně naprogramovaný RFID tag. Ten dokáže zjistit určité dielektrické odchylky v dužině ovoce spojené se zralostí, jako je změna tuhosti, kyselosti či obsahu vody a cukru. Shromážděné údaje jsou přenášeny na terminál, který lze naprogramovat tak, aby vrátil žádanou informaci: od jednoduché, např. zda je ovoce zralé, až po složitější, např. jak a kdy ho použít. V případě avokáda tedy okamžik spotřeby („nezralé“, „ke konzumaci“, „krémové“) nebo způsob použití („na vaření“, „do salátů“, „do omáček“ apod.). Technologie byla zkoušena na avokádech a funguje na luxusnější ovoce a zeleninu, jako je tropické mango a papája, princip jde ale aplikovat i na jiné druhy.
Luigi Garavaglia, manažer výzkumu a vývoje, Ilip: „Smart Ripe je první technologie, která umí – v reálném čase a neinvazivním způsobem – sledovat čerstvost a zralost plodin. Takto dláždíme cestu mnoha aplikacím, které vylepší manipulaci s ovocem a zeleninou v místě prodeje i zážitek z nakupování.“
OF