Přístroj, který vyčenichá kazící se potraviny
Podle britské organizace WRAP se každoročně zbytečně vyplýtvá 1 200 000 tun čerstvého ovoce a zeleniny. Proto se badatelé z Cardiffské univerzity, Open University a společnosti Applied Science & Technology Solutions (ASTS) snaží vyvinout rychlý a levný systém k vyhodnocování kvality pro potravinový a nápojový průmysl – technologii, která dokáže „vycítit“, kdy se ovoce nebo zelenina začnou kazit. Potenciálně tím ušetří tuny odpadu a navíc dodavatelé potravin poznají, kdy jsou plodiny vrcholně zralé, a tudíž mají největší výživnou hodnotu. Výzkumníci už identifikovali v lístcích rokety jedinečný soubor molekulárních markerů, které indikují, že začíná vadnout, ale chtějí vědět, zda je lze nalézt i v jiných plodinách. Výhodou této technologie je, že nepotřebuje složitou přípravu vzorků. Ale než bude vhodná pro průmyslové využití, je potřeba překonat spoustu logistických problémů.
Na počátku na univerzitě používali nákladnou laboratorní techniku plynové chromatografie a hmotnostní spektrometrie, což je způsob separace a identifikace různých chemických sloučenin. Pro výrobu a maloobchod musí být zařízení malé, přenosné a levné. Geraint Morgan z Open University: „Již první výsledky ukazují, že je to možné. Našli jsme podstatně levnější alternativní detektor, který umí přesně kvantifikovat markerové sloučeniny i v nižších množstvích než hmotnostní spektrometr. Umožňuje velmi jednoduché a rychlé vzorkování a analýzu, které může provádět kdokoli v obchodě či ve výrobě. Vyvinuli jsme a vyhodnotili funkční prototyp a nyní žádáme o financování na vývoj přístroje, který by se prodával do distribučního řetězce a pro identifikaci markerů, aby se dal použít pro řadu plodin.“ Projekt financuje STFC Food Network+, spojující vědce z britské vládní agentury Science and Technology Facilities Council a z různých oborů v zemědělství a potravinářství.