Nanocelulóza může zjednodušit balení potravin

Badatelé z Purdue University (stát Indiana) pod vedením Jeffreyho Youngblooda, profesora katedry materiálového inženýrství, vyvinuli výrobní proces použitelný v masovém měřítku, který může změnit balení některých potravin. Nabízí vynikající optické, tepelné a mechanické vlastnosti, aby potraviny zůstaly co nejčerstvější poté, co jsou dopraveny do obchodu. Jako pokročilá bariérová vrstva zde slouží nanokrystaly celulózy na PET fólii, jedná se o alternativní obnovitelnou surovinu z hojných zdrojů, jako je dřevo nebo rostliny. Nanocelulóza má příznivé vlastnosti včetně netoxicity, biologické odbouratelnosti, vysoké specifické pevnosti, tepelné vodivosti a průhlednosti, což z ní dělá vynikající potravinový obal. Výrobní technika je také rozšiřitelná, protože používá vodní roztok polymeru a kotoučový materiál. Protože krystaly se snadno rozpouštějí ve vodě, může výrobce řídit jejich strukturu, aby eliminoval volné prostory a získal jen žádoucí a potřebné vlastnosti pro bariérový materiál. Prof. Youngblood: „Náš jedinečný postup umožňuje mnohem vyšší hustotu a kompaktnost nánosu, což omezuje difuzní cesty a dramaticky vylepšuje propustnost pro kyslík, oxid uhličitý a vodní páry. V podstatě dostáváme vlastnosti podobné běžnému materiálu, jako je polymer EVA, ale s mnohem trvale udržitelnějšími výsledky.“ (OF)