Nový recept na instantní nudle: rozmíchejte plastový obal…

Nový recept na instantní nudle: rozmíchejte plastový obal…

Holly Groundsová, studentka a budoucí bakalářka produktového designu z Ravensbournské univerzity v Londýně, nahradila všechny plastové sáčky, které bývají přibaleny k instantním nudlím, okořeněným jedlým obalem, který se při vaření rozpustí. Balení se skládá z biofólie bez chuti, vyrobené z několika snadno dostupných přísad včetně bramborového škrobu, glycerinu a vody. Groundsová: „Všechny zkoušky i výrobu jsem mohla realizovat ve vlastní kuchyni, jelikož zpracování je velmi jednoduché. Přísady do fólie se smíchají a zahřívají, dokud směs nemá správnou hustotu. Tehdy přidám koření a ochucovadla, naliju do formy a nechám 24 hodin tuhnout.“ Výsledná fólie se obalí kolem porce suchých nudlí, vytvarovaných do prstence tak, aby se rovnoměrně provařily a také se lépe vešly do misky. Po zatavení teplem je ochrání před zatuchnutím, ale jakmile přijde do styku s vroucí vodou, rozpustí se za méně než minutu. Díky bylinkám a příchutím z obalu výsledná tekutina funguje jako omáčka, kdežto ingredience – jako například sušené krevety – jsou uloženy v obalu volně, než se uvolní do vývaru. V zájmu hygieny se ještě balí do povoskovaného papírového přebalu. „V každé fázi projektu byla zvažována trvalá udržitelnost, škrob je rozpustný a vyrobený ekologickou cestou zahřátím přírodních surovin, vnější papírový obal je recyklovatelný.“

Obal H. Groundsové byl mezi pěti trvale udržitelnými designovými projekty z letošních absolventských tříd předváděnými na Virtual Design Festivalu časopisu Dezeen, její práci oslavoval i časopis Icon. Vloni Groundsová získala studentské ceny na WPO WorldStaru a Starpacku za svůj předchozí projekt: lepenkový obal na knedlíčky vařené v páře.