Page 49 - Packaging 6/2021
P. 49

Nutri-Score je logo a pře- hledné nutriční ozna- čení produktu na škále od A po E s intuitivním barevným rozliše- ním, které přeměňuje
označení výživové hodnoty potravin
a nápojů na jednoduché celkové skóre. Toto nutriční skóre sestavil tým odbor- níků pod vedením prof. Mike Raynera na Oxfordské Univerzitě. První zemí, která podpořila zavedení Nutri-Sco- re, byla v roce 2017 Francie, přičemž
v současnosti ho podporuje i Němec- ko, Španělsko, Nizozemsko, Belgie
či Lucembursko. Systém doporučuje využívat i evropská kancelář Světové zdravotnické organizace jako pře- hledný systém nutričního označování potravin a nápojů.
Pomocí Nutri-Score lze snadno
a rychle porovnávat potraviny
ve skupinách podobných produktů. Systém lze za určitých podmínek použít i na celé pokrmy, je ale stále ještě ve vývoji. Smyslem není oddě- lit „dobré“ potraviny od „špatných“ potravin, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v pěti stupních, v jednotlivých skupinách potravin. Každý produkt má skóre
na základě vědeckého algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba
si dávat pozor (energetická hodnota, celkové tuky, nasycené tuky, množ- ství cukrů, sůl), ale i pozitivní živiny (množství bílkovin, vlákniny, % podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.
Jak se Nutri-Score vypočítává
Algoritmus výpočtu dává body za kaž- dý prvek ve výživové tabulce (na 100 g nebo ml), které jsou uvedeny na obalu či etiketě potraviny, podle platné legis- lativy. Na štítku jsou uvedeny nutričně
Jíte sladké? Osladíme vám to! EU chystá zpřísnění
Česko předběhlo evropskou legislativu a část potravinářů
již Nutri- Score umisťuje na své výrobky. Nakupující tak posoudí, jestli se jedná o zdravou nebo nezdravou potravinu. V nutrič-
ní tabulkách na zadní straně obalů se totiž prý málokdo vyzná. Algoritmus výpočtu tedy hodnotí negativní i pozitivní živiny. Za ty negativní je pak považována energie, sůl, cukr a nasycené mastné kyseliny. Na stole by
toto téma mělo být právě v době českého předsednictví EU.
rizikové živiny (energie, cukry, nasyce- né mastné kyseliny, sůl), ale i nutričně žádoucí živiny (bílkoviny, vláknina, procento ovoce, zeleniny a ořechy). Algoritmus jednoduchého softwaru spočítá pozitivní (= –15 bodů, žádoucí) a negativní (= +40 bodů, nežádoucí, méně výživné), sečte je (= nutriční skó- re) a převede je na písmenový/barevný kód A-E (= Nutri-Score).
„Povinné nutriční hodnoty na zadní straně obalů jsou jen pro osvícené zákazníky. V Evropské unii proto vře diskuse o značení potravin ba- revným semaforem, Nutri-Score,“ uvádí Seznam Zprávy a odkazuje k aktuálnosti debaty v souvislosti s častou nadváhou po pandemii. Lidé byli často bez pohybu a jedli sladké.
Nutriční terapeutka pak tato slo- va potvrdila. „V průzkumu z Velké Británie až 42 procent lidí řeklo, že v pandemii měli častěji ke svačině sladkosti, zákusky, dezerty, sušenky nebo slané pochutiny,“ uvedla Ivana Pražanová, místopředsed- kyně České asociace nutričních terapeutů a nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze pro Seznam Zprávy.
LEGISLATIVA / OBALY
  Co je Nutri-Score
a jak se používá
Nutri-Score je nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Každé má vlastní barvu, od zelené po červenou.
      PACKAGING 6/2021 49










































































   47   48   49   50   51