Skupina Flint prodá Xsys

V říjnu 2021 skupina Flint podepsala smlouvu o prodeji své divize Xsys, která se specializuje na vývoj a dodávky flexografických a knihtiskových tiskových desek, návleků, adaptérů a předtiskového vybavení pro obalový průmysl, filiálce soukromých investičních fondů Lone Star. Xsys se zformoval v lednu 2021 sloučením Flint Group Flexographic a Xeikon Prepress, zastřešuje značky nyloflex, Xpress, nyloprint, nylosolv, rotec, FlexoExpert, ThermoFlexX, Catena, TFxX a Woodpecker. Jeho název byl odvozen z opakujícího se písmene × a slova systém. S novým jménem přišlo nové poslání a vize, jakož i nové logo a web. Sídlí v Německu a z 37 lokalit po celém světě dodává desky, návleky, vyvolávací automaty, workflow a odborné služby.

V době psaní zprávy čekala transakce na splnění potřebných podmínek včetně získání souhlasu úřadů. Finanční podmínky nebyly zveřejněny. Odprodej umožní skupině Flint soustředit se na hlavní podnikatelskou činnost v obalových barvách a digitálním tisku a investice do ní a posílí její finanční situaci. Po dokončení převodu povede management Xsys Antoine Fady jako CEO, Dagmar Schmidtová jako COO a Martin Sauer jako CFO; Steve Dryden, původně COO skupiny Flint, se stane jejím CEO. A. Fady: „Jde o další logický krok pro obě společnosti. Umožní Xsys rozvíjet se jako samostatný dodavatel ucelených řešení pro flexografický a knihtiskový předtisk, s řešeními na míru pro každý tržní segment a typ zákazníka. Zkušenosti Lone Star budou skvělým přínosem pro jeho posun vpřed.“ S. Dryden: „Po transakci vzniknou dva samostatné týmy managementu soustředěné na strategii a provoz. Flint bude mít lepší přístup k dalším investicím do rostoucích odvětví papíru a lepenky, měkkých obalů a etiket.“

Skupina Flint vyvíjí, vyrábí a prodává tiskové spotřební materiály a vybavení; konstruuje, vyvíjí a dodává digitální kotoučové tiskové stroje na etikety a obaly a osvitové/vyvolávací automaty pro tisk novin a akcidence. Sídlí v Lucembursku, zaměstnává asi 6 200 osob, v roce 2020 vykázala příjmy 1,7 mld. eur.

Fondy Lone Star investují celosvětově do nemovitostí, majetku, úvěrů a dalších finančních aktiv (agregovaný kapitál 85 mld. $) jménem svých partnerů, jako jsou penzijní a investiční fondy i nadace.