Aplikace v telefonu vypočítá datum spotřeby

Aplikace v telefonu vypočítá datum spotřeby

Vloni v létě konstruktéři a vědci z Imperial College London (ICL) vyvinuli levný senzor vytištěný na celulózovém papíru, jímž lze zjistit úroveň základních dusíkatých plynů (jako je amoniak), které jsou produkovány mikroby, jež jsou hlavní příčinou kažení potravin. Tak lze opustit dosavadní model předtištěných dat spotřeby a minimální trvanlivosti, založený na konzervativním výpočtu, který předpokládá horší než optimální podmínky v distribučním řetězci – a proto v koši končí 1,3 mld. tun potravin ročně.

Výrobní náklady na senzor jsou přitom jen dva centy za kus. A zde vstupuje do hry aplikace v chytrém telefonu s NFC. Vědci z ICL založili firmu BlakBear za účasti marketingové technologické společnosti TPG Rewards, jež vyvíjí věrnostní a propagační programy pro některé z největších výrobců baleného spotřebního zboží na světě, jako jsou Kraft, Conagra, Kellogg, Walmart či Publix. BlakBear vyvinul algoritmus použitý v senzorech k měření čerstvosti výrobku a k předpovídání data použitelnosti. Senzorová technologie a marketingové platformy jsou připraveny k uvedení na trh.

Max Grell, CEO, BlakBear, pro Packaging Digest: „Technika je vhodná pro každou čerstvou potravinu, která podléhá zkáze, a naše údaje jsou publikovány pro ryby a maso. Jakmile technologie vstoupí na trh, BlakBear bude vyvíjet kalibrace pro konkrétní výrobky, které vezmou v úvahu také objem obalu, ať jde o jednu porci, nebo multipack.“

John Galinos, TPG, k prvnímu testu: „Každý balíček sýra Kraft Singles prodaný ve Walmartu během kampaně od září do prosince 2019 měl náš čip. Jeho obsah se měnil podle toho, zda byl balíček otevřený nebo zavřený. Naše marketingová platforma pošle výsledek do telefonu spotřebitele a dává marketérovi možnost pobídnout ho k dokončení nákupu buď poskytnutím kuponu se slevou odstupňovanou podle zbývající čerstvosti, anebo receptů odvozených z čerstvosti, lokality a počasí. Po získání vstupních dat (druh masa, obalu, požadované marketingové funkce) budeme pro zavedení programu potřebovat 12–16 týdnů.“