HuskeeCup: kávový šálek z kávových slupek

HuskeeCup: kávový šálek z kávových slupek

Sami Australané ročně vyhodí miliardu kelímků od kávy. Ty skončí na skládce, kde se kvůli plastové vrstvě rozkládají asi 50 let. A nelze je recyklovat, protože v Austrálii není specializované zařízení. Přitom pěstitelům kávy po sklizni zbývají tuny slupek. Hory biomateriálu bez využitelných živin se bez užitku kupí a nechávají se zplesnivět. Dříve se využívaly jako hnojivo, nebo dokonce zdroj uhlíkatého paliva, jenže ekonomicky schůdný a udržitelný způsob, jak s nimi naložit, neexistuje. Tohoto odpadu ročně po celém světě vzniká 1,35 mil. t, každý milovník kávy „přispěje“ asi 3 kg. Proto se Saxon Wright, spolumajitel kávové značky Pablo and Rusty’s a spoluzakladatel firmy Huskee Cup ze Sydney, a jeho kolegové vydali pro odpověď.

Výsledkem je šálek HuskeeCup z kávových slupek. Je opakovaně použitelný a recyklovatelný, skvěle se stohuje a udrží kávu déle horkou. Pohodlně se drží a vnější žlábky chrání dlaně před opařením minimalizací kontaktní plochy. Neovlivňuje chuť ani vůni nápoje. Lze ho mýt v myčce (na dně byly vytvarovány kanálky, aby jimi voda po ukončení mycího cyklu okamžitě vytekla). Je trvanlivý, odolný vůči vzniku odštěpků a trhlin a je konstruován tak, aby vydržel roky sloužit doma i ve frekventovaných kavárnách. Nezávislé studie ukazují, že kávové slupky mají vysokou pružnost a nižší krystalinitu než keramika, což nasvědčuje lepší trvanlivosti a odolnosti. Zátěžovými testy prošly prototypy s podílem slupek až 80 %, ale stále se hledá optimální kompromis mezi maximálním obsahem slupek a největší výdrží. Prototypy byly vyrobeny z organických polymerů testovaných na bezpečnost ve styku s potravinami. Výsledný výrobek projde laboratorními zkouškami a schvalovacím procesem podle FDA a podobných zahraničních institucí. V úzké spolupráci s dodavateli slupek se dohlíží, aby nepoužívali nebezpečné chemikálie. V současnosti surovina pochází z plantáží v čínské provincii Jün-nan. V závislosti na zájmu se bude v další dekádě tým dodavatelů rozrůstat regionálně i mezinárodně. Snem je dosáhnout nulového odpadu ze sklizně kávy.

HuskeeCup přichází v řadě velikostí (v zaváděcí kampani na Kickstarteru 180, 240 a 360 ml, po náběhu plné produkce ještě 120 a 300 ml) s univerzálním víčkem a talířkem pro všechny velikosti. Příchod na trh se očekává v únoru 2018.